Hepatitis B Simptomi I Liječenje

hepatitis b

Simptomi ove virusne infekcije nalikuju na simptome akutnog hepatitisa A; ona se teže prenosi, ali su opasnosti veće. Virus hepatitisa B širi se obično kontaktom s inficiranom krvi. Ako se radi o razvijenim zemljama, virus se širi loše steriliziranim iglama kakve se koriste pri akupunkturi, tetoviranju ili nestručnom davanju injekcija.

Osim toga, neke su osobe “kliconoše”, tj. prenose bolest iako nemaju simptoma, pa davalac krvi — kliconoša može inficirati druge osobe kad se njegova krv daje transfuzijom. Tko god je prebolio hepatitis B, ne smije davati krv. Stoga opasnosti od infekcije praktički nema.

U nas se smatra da će od 1-5% osoba koje prime transfuziju oboljeti od serumskog hepatitisa.
I među klinički zdravim osobama u nas ima od 0,5 do 1% nosilaca SH-antigena. Napokon, akutni hepatitis B može se prenijeti i seksualnim ili intimnim kontaktom budući da je kod kliconoša virus prisutan i u slini, odnosno u sjemenskoj tekućini ili iscjetku iz rodnice.

Opasnosti

U većini slučajeva akutni hepatitis B ne izaziva nikakve dugotrajne posljedice. Ponekad se, međutim, bolest može razbuktati tako naglo da završi smrću. U malom broju slučajeva bolest može izazvati kronični hepatitis ili cirozu jetre.

Što poduzeti?

Ako dobijete žuticu uz simptome nalik na simptome gripe, odmah se obratite liječniku. Dijagnoza i liječenje akutnog hepatitisa B isti su kao kod akutnog hepatitisa A, iako će vam liječnik vjerojatno savjetovati da redovito dolazite na kontrolu kako bi se čim prije otkrili eventualni poremećaji jetre. Liječnik će možda htjeti pregledati i vašeg partnera (partnericu) kako bi provjerio je li on (ona) kliconoša.
Ako ste imali akutni hepatitis B, posebno pazite na osobnu higijenu kako ne biste zarazili okolinu.