Hepatitis A Simptomi I Liječenje

hepatitis

Akutni hepatitis A je iznenadna infekcija jetre koju uzrokuje virus hepatitisa IH ili A. Virus se prenosi direktnim kontaktom, kao i zagađenom hranom i vodom.

Simptomi

U početnim stadijima infekcije javljaju se simptomi nalik na simptome gripe – povišena temperatura, općeniti osjećaj boli i slabost. Mogući su i mučnina, pomanjkanje apetita i bolna osjetljivost u gornjem trbuhu.

Nakon nekoliko dana, pošto simptomi popuste, može se javiti žutica, budući da upaljena jetra ne može odstranjivati pigment – bilirubin – iz krvi. Nakon dva do tri tjedna žutica i ostali simptomi postepeno iščezavaju, iako mnogi bolesnici osjećaju depresiju i klonulost nekoliko tjedana, pa čak i mjeseci, nakon toga.

Učestalost

U Hrvatskoj IH pokazuje endemski karakter: godišnje se registrira prosječno oko 5200 oboljelih. Budući da se bolest može lako zamijeniti za gripu – ako nema žutice – mnogi se slučajevi ove bolesti ne otkrivaju. U manje razvijenim dijelovima svijeta hepatitis A je česta bolest, a širi se zbog loše kanalizacije, te zagađenom hranom ili vodom.

Što poduzeti?

Praktički se svi bolesnici potpuno oporavljaju, iako oporavak ponekad traje mnogo tjedana ili mjeseci, a napadaji bolesti mogu se povremeno opetovati i godinu dana. Ako zamijetite simptome nalik na gripu, a zatim žuticu, odmah se obratite liječniku. Pošto vas pregleda i pitanjima utvrdi sve potrebne podatke, liječnik će vam najvjerojatnije uzeti uzorak krvi radi laboratorijske analize, tj. utvrđivanje uzročnika – virusa. Početni simptomi hepatitisa A nalikuju na simptome ozbiljnije bolesti – akutnog hepatitisa B.

Liječenje

Samopomoć: akutni hepatitis A izaziva izuzetnu slabost i onesposobljava bolesnika. Mirujte ili ostanite u krevetu sve dok osjećate slabost. Izbjegavajte obilne, masne obroke. Nemojte barem šest mjeseci piti alkoholna pića, jer ona mogu produžiti bolest ili izazvati ponovni napadaj. Kako biste spriječili širenje infekcije, trebali biste imati posebno posude, pribor za jelo i ručnike; po mogućnosti, trebali biste također koristiti poseban nužnik (uz temeljito dezinficiranje) i umivaonik. Te su mjere opreza važne, jer bolesnik može tjednima ili mjesecima biti izvor zaraze.

Stručna pomoć: antibiotici ne djeluju na virusne infekcije, pa liječnik nema na raspolaganju mnogo sredstava kojima bi vam pomogao. Ako sami niste oboljeli, ali ste bili u kontaktu s osobom koja je (kasnije) oboljela, ili ako namjeravate otputovati u neku zemlju gdje je ova bolest česta, liječnik vam može dati injekciju gamaglobulina i time povećati otpornost tijela na infekciju za razdoblje do šest mjeseci.