Hemoroidi SImptomi I Liječenje

hemoroidi

Hemoroidi su analne varikozne vene. Zahvaćene vene nalaze se neposredno ispod sluznice zadnjeg dijela rektuma (zadnjeg crijeva) i čmara. Vene oteknu zbog učestalo povišenog pritiska, što je obično posljedica opetovanog naprezanja prilikom pražnjenja stolice (defekacije). Naprezanje je u većini slučajeva rezultat zatvora ili tvrde stolice (opstipacije). Tegobe s hemoroidima se često javljaju u trudnoći ili kod predebelih osoba. Ako imate hemoroide, vene u čmaru oteknu, izviju se, stijenke im se stanje, i prolaz stolice lako dovodi do njihovog pucanja. Unutarnji hemoroidi se razvijaju nedaleko od početka analnog kanala. Ako se proširena vena nalazi još niže, praktički na samom analnom otvoru, nazivamo je vanjskim hemoroidom.

Vanjski hemoroidi ponekad prolabiraju ili ispadnu (tj. strše izvan analnog otvora). To se može dogoditi samo za vrijeme pražnjenja stolice (defekacije), nakon čega se ispadnuta vena obično vraća na mjesto. Međutim, u nekim se slučajevima hemoroid (ili hemoroidi) neće vratiti na mjesto, pa ih valja utisnuti prstom. Moguća je i tromboza, tj. grušanje krvi u hemoroidima.

Simptomi

Glavni je simptom krvarenje (kod mnogih osoba to je ujedno i jedini simptom). Krv je svijetlocrvene boje i javlja se prilikom pražnjenja stolice. Zamijetit ćete je u obliku pruga na toaletnom papiru ili na izmetina-ma, a krv može i curiti (što obično traje oko jedne minute). Osim toga, pražnjenje stolice može postati sve neugodnije, pa i bolno. Ispali (prolabirani) hemoroidi često su popraćeni sluzavim iscjetkom i svrbežom oko analnog otvora. U teškim slučajevima znade doći do ispada (prolapsa) hemoroida i neočekivano, tj. ne samo za vrijeme vršenja nužde. Ako je stanje popraćeno trombozom, bolesnik može osjećati jake bolove.

Učestalost

Hemoroidi su vrlo česti, i u većini slučajeva povremeno krvare. Ozbiljne tegobe su rijetke. U Velikoj Britaniji se svake godine 1 osoba na 100 obraća liječniku zbog ove tegobe.
Od (proširenih) hemoroida u nas boluje oko 15% muškaraca, a oko 13% žena.

Opasnosti

Hemoroidi sami po sebi nisu opasni, iako izazivaju nelagodu. Međutim, vrlo je opasno ako krvarenje nije posljedica hemoroida, već raka debelog crijeva, osobito kod osoba koje su prešle četrdesetu. Zato se prilikom svakog krvarenja iz čmara morate obratiti liječniku. Preveliki gubitak krvi može izazvati sideropeničnu anemiju.

Što poduzeti?

Ako zamijetite znakove krvarenja iz čmara, obratite se liječniku. On će vam rukom (u gumenoj rukavici) pregledati zadnje crijevo i čmar, a možda ih pretražiti iproktoskopom. Kako bi se isključila mogućnost raka, ponekad se vrši rendgenska pasaža crijeva s barijevom kašom, kao i sigmoidoskopija.

Liječenje

Samopomoć: ako budete jeli mnogo svježeg voća, povrća i namirnica od neprosijanog brašna (mekinja), stolica će vam biti meka i lako ćete je izbacivati. Ako već imate hemoroide, očistite čmar – temeljito ali obazrivo – nakon svake nužde mekim toaletnim papirom, operite čmar vodom i sapunom, a zatim pažljivo obrišite. Razumnom ishranom i higijenom moći ćete općenito držati hemoroide pod kontrolom, a možda ih se čak i riješiti ako se radi o blagom slučaju. Možete nabaviti i sredstvo protiv hemoroida (u obliku supozitorija) koje će skupiti bolne hemoroide ako ga svake večeri primijenite kroz 7 do 14 dana.

Ako osjećate osobito jake bolove (koji su općenito znak prolapsa i/ili tromboze vene), ostanite u krevetu cijeli dan i uzimajte svaka četiri sata sredstvo protiv bolova, npr. paracet. Ledenim oblogom ili tkaninom natopljenom u jarebiku (Sorbus acuparia) ublažit ćete otok, pa će se ispali hemoroidi povući. Topla slana kupka može također pomoći. Ako bolovi potraju dulje od 12 sati, obratite se liječniku.

Stručna pomoć: liječnici obično protiv hemoroida propisuju masti za ublažavanje i/ili suzbijanje bolova, odnosno supozitorije (analne čepiće) raznih kortikosteroidnih lijekova. Neke vrste supozitorija sadrže i lokalni anestetik koji umrtvljuje bolno područje i time olakšava pražnjenje stolice. Ako vam je stolica i dalje tvrda, mogu se poduzeti dodatne mjere, tj. kombinacija ishrane s više vlaknaste hrane i sredstava za otvaranje.

Ako vam sve ovo ipak ne pomogne, bit će potrebno neposrednije liječenje. Kao dva moguća postupka – koji obično ne zahtijevaju boravak u bolnici – možemo spomenuti injekcije posebnog sredstva za skupljanje hemoroida, ili kriokirurški zahvat, tj. uništavanje tkiva smrzavanjem. Međutim, u nekim slučajevima jedino će rješenje biti operativno odstranjivanje hemoroida.