Gingivitis Simptomi I Liječenje

gingivitis

Gingivitis je medicinski naziv za upaljene i otekle desni. Uzrok su naslage na zubima (plak), tj. ljepljive nakupine čestica hrane i bakterija koje se stvaraju pri osnovi zuba.

Bakterijski otrovi iz naslaga izazivaju mikroskopske čireve na rubu desni, koje se inficiraju i oteknu. Oticanjem ruba desni stvara se između desni i zuba džep. Tu se stvara još deblja naslaga, desni još više otiču, džep se produbljuje, pa se stanje sve više pogoršava ako se ne pristupi liječenju.

Simptomi

Zdrave desni su svijetloružičaste boje i čvrste, te nalikuju na točkastu sliku. Desni ne bi smjele krvariti (barem ne značajno) prilikom čišćenja četkicom. Desni oboljele od gingivitisa pocrvene, postanu meke i sjajne, te oteknu. Lako krvare na najmanji podražaj – npr. četkicom za zube.

Učestalost

Gingivitis je vrlo često oboljenje. Obično se javlja kod 90% odraslih osoba, iako obično u blagom obliku. Posebno su osjetljive trudnice i dijabetičari. Poremećaj je rjeđi kod djece.

Opasnosti

Glavna je opasnost u tome što će neliječeni gingivitis gotovo uvijek izazvati gingivalni apsces, a može se razviti i Vincentova bolest.
Međutim, ako pazite na higijenu zuba i desni, te redovito odlazite zubaru na kontrolu, oblik gingivitisa (ako ga dobijete) bit će vjerojatno blag. Ako ne pazite na higijenu, a dobili ste gingivitis, otiđite zubaru.

Liječenje

Samopomoć: redovito perite zube četkicom i najmanje jednom dnevno specijalnim koncem skidajte naslage (plak) sa zuba. Kako biste ocijenili koliko ste u tome uspjeli, žvačite tablete za otkrivanje naslaga na zubima.

Stručna pomoć: u ozbiljnim slučajevima zubar će vam savjetovati da usta ispirete antibakterijskim sredstvom, te će odstraniti naslage (plak) i kamenac, tvrdu tvar nalik na kredu ispod koje se hvata naslaga (plak), s osnove zuba. Kamenac se skida posebnim instrumentom (vidi članak zubar). Zubar će vam također pokazati kako ćete najdjelotvornije čistiti zube četkicom i koncem.
Praktički svi slučajevi gingivitisa reagiraju na liječenje, i desni potpuno ozdrave.

Nakon toga na vama je da održavate higijenu zuba i desni ako želite izbjeći povratak bole­sti i opasnost razvoja gingivalnog apscesa.

Gingivalni apsces

Gingivalni apsces je krajnja posljedica zanemarenog gingivitisa. Kod gingivitisa se u džepovima između oteklih desni i osnove zuba nakuplja naslaga (plak) i tvrda tvar zvana kamenac. Naslaga (plak) sadrži bakterije koje s vremenom prodru u kost što okružuje i učvršćuje zub, pa koštano ležište bude toliko erodirano da se zub počinje klimati.

Simptomi

Džepovi između desni i zuba postepeno se produbljuju. Naslaga (plak) u džepovima neugodna je okusa i zadana. Napredovanjem bolesti zubi se olabave u ležištu i postanu klimavi, pa se kuckanjem po njima čuje mukao zvuk, a ne jasan, oštar zvuk kao kod čvrsto usađenih zuba. Postepeno se izlaže (otkriva) sve više i više cementa (osjetljivog tkiva koje pokriva korijen zuba). Od vruće, vrlo hladne ili slatke hrane cement boli. Ponekad se duboko u džepu stvara apsces koji progriza čeljust.

Odrasle osobe gube više zuba zbog ove bolesti nego zbog karijesa. Prema britanskim statistikama, dvije trećine osoba u dobi između 16 i 35 godina pate od ove bolesti u većoj ili manjoj mjeri. Učestalost je još veća među ljudima srednje dobi.

Opasnosti

Ako im ne posvetite veliku pažnju, izgubit ćete sve zube, pa će vam trebati zubalo; u tom slučaju imat ćete tegoba sa zubalom. I apsces koji se širi uzrokuje probleme.

Što poduzeti?

Napredovanje bolesti može se zaustaviti mnogo prije nego što ona poprimi velike razmjere, zato otiđite zubaru ako zapazite neke od navedenih simptoma. Zubar će, kako bi utvrdio stupanj bolesti, obično ocijeniti dubinu džepova, te rendgenskim snimanjem ustanoviti u kakvom je stanju kost u kojoj se zub (ili zubi) nalaze.

Liječenje

Samopomoć: držite se savjeta opće higijene zuba i desni, te posebno pazite na desni i osnove zuba.

Stručna pomoć: ako je bolest u početnom stadiju, zubar će je moći suzbiti (pod uvjetom da temeljito čistite zube) liječeći sve eventualne poremećaje zbog kojih dolazi do stvaranja i zadržavanja naslaga (plaka) na zubima.

Ako su džepovi vrlo duboki, bit će potrebno drukčije liječenje, i to obično kirurški zahvat na desnima. Tako se npr. gingivektomijom, manjom operacijom koja se izvodi u zubnoj ambulanti ili zubnoj klinici, odstranjuje dio desni kako bi se smanjila dubina džepova. Nakon gingivektomije desni se obično zaštićuju uljem od klinčića, cinkovim oksidom i vatom. Zaštitni sloj mora ostati na desnima jedan ili dva tjedna sve dok desni ne zacijele. Međutim, i s tom zaštitom možete i dalje normalno jesti i piti. Neke postupke može poduzeti i zubar u svojoj ordinaciji.

Osjetljivi dijelovi zuba, koji su postali izloženi zbog stalnog čišćenja četkicom samo u jednom smjeru mogu se prekriti plastičnim materijalom koji se lijepi na zub kako bi se zaštitio cement. Vrlo osjetljivi cement može se prekriti i zaštitnim slojem fluoridnog laka, a zubar vam može preporučiti i pastu za zube kojom ćete postići isti cilj. Vrlo klimavi zubi mogu se učvrstiti napravom koja se zove periodontalna udlaga – neprekinuta plastična ili zlatna podloga koja se proteže duž nekoliko zuba.