Gingivalni Apsces Simptomi I Liječenje

Gingivalni apsces

Gingivalni apsces je krajnja posljedica zanemarenog gingivitisa. Kod gingivitisa se u džepovima između oteklih desni i osnove zuba nakuplja naslaga (plak) i tvrda tvar zvana kamenac.

Naslaga (plak) sadrži bakterije koje s vremenom prodru u kost što okružuje i učvršćuje zub, pa koštano ležište bude toliko erodirano da se zub počinje klimati.

Simptomi

Džepovi između desni i zuba postepeno se produbljuju. Naslaga (plak) u džepovima neugodna je okusa i zadana. Napredovanjem bolesti zubi se olabave u ležištu i postanu klimavi, pa se kuckanjem po njima čuje mukao zvuk, a ne jasan, oštar zvuk kao kod čvrsto usađenih zuba. Postepeno se izlaže (otkriva) sve više i više cementa (osjetljivog tkiva koje pokriva korijen zuba). Od vruće, vrlo hladne ili slatke hrane cement boli. Ponekad se duboko u džepu stvara apsces koji progriza čeljust.

Učestalost

Odrasle osobe gube više zuba zbog ove bolesti nego zbog karijesa. Prema britanskim statistikama, dvije trećine osoba u dobi između 16 i 35 godina pate od ove bolesti u većoj ili manjoj mjeri. Učestalost je još veća među ljudima srednje dobi.

Opasnosti

Ako im ne posvetite veliku pažnju, izgubit ćete sve zube, pa će vam trebati zubalo; u tom slučaju imat ćete tegoba sa zubalom. I apsces koji se širi uzrokuje probleme (vidi apscesi zuba).

Što poduzeti?

Napredovanje bolesti može se zaustaviti mnogo prije nego što ona poprimi velike razmjere – zato otiđite zubaru ako zapazite neke od navedenih simptoma. Zubar će, kako bi utvrdio stupanj bolesti, obično ocijeniti dubinu džepova, te rendgenskim snimanjem ustanoviti u kakvom je stanju kost u kojoj se zub (ili zubi) nalaze.

Liječenje

Samopomoć: držite se higijene zuba i desni.

Stručna pomoć: ako je bolest u početnom stadiju, zubar će je moći suzbiti (pod uvjetom da temeljito čistite zube) liječeći sve eventualne poremećaje zbog kojih dolazi do stvaranja i zadržavanja naslaga (plaka) na zubima.

Ako su džepovi vrlo duboki, bit će potrebno drukčije liječenje, i to obično kirurški zahvat na desnima. Tako se npr. gingivektomijom – manjom operacijom koja se izvodi u zubnoj ambulanti ili zubnoj klinici – odstranjuje dio desni kako bi se smanjila dubina džepova.

Nakon gingivektomije desni se obično zaštićuju uljem od klinčića, cinkovim oksidom i vatom. Zaštitni sloj mora ostati na desnima jedan ili dva tjedna sve dok desni ne zacijele. Međutim, i s tom zaštitom možete i dalje normalno jesti i piti.

Neke postupke može poduzeti i zubar u svojoj ordinaciji. Osjetljivi dijelovi zuba, koji su postali izloženi zbog stalnog čišćenja četkicom samo u jednom smjeru mogu se prekriti plastičnim materijalom koji se lijepi na zub kako bi se zaštitio cement. Vrlo osjetljivi cement može se prekriti i zaštitnim slojem fluoridnog laka, a zubar vam može preporučiti i pastu za zube kojom ćete postići isti cilj. Vrlo klimavi zubi mogu se učvrstiti napravom koja se zove periodontalna udlaga – neprekinuta plastična ili zlatna podloga koja se proteže duž nekoliko zuba.