Gastritis Simptomi I Liječenje

gastritis

Uzrok gastritisa – upale sluznice želuca – može biti virusna infekcija, a upala može biti i nuspojava nekih lijekova, npr. aspirina i drugih antireumatika. Međutim, u većini slučajeva ovaj je poremećaj neposredna posljedica prekomjernog pića, pušenja ili jela (ili jela koje ne “odgovara” određenoj osobi).

Simptomi

Simptomi virusnog gastritisa nalikuju na simptome gastroenteritisa. Ako je gastritis posljedica prekomjernog pića, pušenja ili jela, ili nadražaja nekim lijekom, simptomi su nalik na one kod loše probave.

Učestalost gastritisa

Blagi gastritis javlja se gotovo kod svakoga. Bolovi i/ili povraćanje koji su isključivo posljedica gastritisa, vrlo su rijetki. Vjerojatnost pojave gastritisa je veća ako puno pušite ili pijete.

Opasnosti

Povremeni napadaji gastritisa praktički ne predstavljaju trajnu opasnost po zdravlje. Ako su napadaji jaki i učestali – s povraćanjem i bolovima koji traju dulje od 24 sata – povećava se opasnost od oštećenja sluznice želuca i pojave erozije želuca.

Što poduzeti?

Ako vas često muči gastritis, razmislite o svom načinu života. Vjerojatno će te ustanoviti da previše ili nepromišljeno pušite, jedete ili pijete. Pošto ste pronašli vjerojatni uzrok, nastojte biti umjereni i oprezni kako biste izbjegli daljnje napadaje. Ako i dalje osjećate simptome bolesti probavnog trakta, obratite se liječniku. Kako biste ublažili simptome, primijenite niže predložene mjere samopomoći; međutim, ako počnete povraćati krv, ili ako vas gastritis muči dulje od 24 sata, odmah se obratite liječniku. Pošto ispita vaše opće zdravstveno stanje i eventualne nuspojave lijekova što ih uzimate, liječnik će vas poslati na dijagnostičke pretrage (u bolnicu) kojima će se utvrditi radi li se u vašem slučaju samo o gastritisu. Pretrage su obično iste kao kod osoba gdje postoji sumnja na čir želuca.

Liječenje

Samopomoć: kad osjetite nastup gastritisa, nemojte 24 sata ništa jesti. Umjesto toga, pijte tekućine koje ne sadrže alkohol – često i u malim količinama – po mogućnosti mlijeko ili vodu. Počnite jesti nakon 24 sata, ali samo jela za koja znate da vam “odgovaraju”, te u vrlo malim količinama. Ako vas bolovi u želucu i dalje muče, uzmite antacid (lijek protiv želučane kiseline). Ako vam se čini da je gastritis u vašem slučaju povezan s alkoholnim pićem ili pušenjem, nastojte ih se odreći barem mjesec dana: ako napadaji prestanu, odluka ovisi samo o vama.

Stručna pomoć: ako dijagnoza jasno ukaže na gastritis, liječnik će vam vjerojatno propisati sedativni antacid (lijek za umirenje koji je istodobno i lijek protiv želučane kiseline). Ako osjećate jaku mučninu i povraćate, dobit ćete injekciju antiemetika. Ako je vjerojatni uzrok gastritisa neki lijek, liječnik će vam savjetovati neki drugi lijek – i podrobno vam objasniti ti kojim ćete ga dozama i vremenskim razmacima uzimati.