Gasteroenteritis Simptomi I Liječenje

Gastroenteritis

Gastroenteritis je podražaj i upala probavnog trakta, a odlikuje se dobro poznatim simptomima »pokvarenog želuca«. Najčešći je uzročnik virus, i on se lako prenosi sjedne osobe na drugu dodirom, tj. ne samo hranom ili pićem.

Ovakve infekcije najčešće su uzrokom napadaja povraćanja i/ili proljeva, koji traju 24 do 36 sati i koji se često nazivaju »crijevnom gripom«. Gastroenteritis se može također razviti ako pojedete ili popijete nešto što je zagađeno mikrobima. »Otrovanje hranom« moguće je i ako pojedete nešto što sadrži neku otrovnu tvar – npr. nejestivu gljivu ili list rabarbare.

Osim toga, neke vrste hrane – npr. školjke, jagode, jaja, svinjetina i mnoge druge – mogu biti “otrovne” za pojedince koji su na njih alergični. Ovakvo otrovanje hranom, iako nije izazvano mikrobnom infekcijom, može izazvati zaista vrlo teške napadaje gastroenteritisa.

Daljnji mogući uzrok gastroenteritisa je promjena normalne bakterijske populacije
probavnog trakta. Ako ste zbog bolesti oslabili, ili ste drastično i odjednom promijenili način ishrane (npr. prilikom posjeta nekoj drugoj zemlji), ravnoteža se može poremeti ti pa će se neki sojevi bakterija razmnožiti na račun drugih i poremetiti funkcije probavnog sustava. I antibiotici mogu imati slično djelovanje jer selektivno djeluju na bakterijsku populaciju u probavnom traktu i remete prirodnu ravnotežu u njoj.

Simptomi

Raspon simptoma gastroenteritisa vrlo je širok – od blage mučnine nakon koje slijedi proljev (što se gotovo svakome događa od vremena do vremena) pa do teške bolesti. Možda ćete samo jednom ili dva puta povraćati, te nekoliko puta imati neugodno meku stolicu – što ne bi smjelo ometati vaš svakodnevni život. Međutim, moguće je i učestalo povraćanje, s čestim vodenastim proljevom te bolovima i grčevima u trbuhu, uz povišenu temperaturu i potpunu klonulost. U zaista teškim slučajevima, kakvi su ponekad mogući, jak napadaj gastroenteritisa potpuno će srvati bolesnika. Međutim, simptomi gastroenteritisa – kakvi god bili obično nestaju u roku od 48 sati.

Učestalost

Gastroenteritis je tako čest da na njega otpada gotovo 10% posjeta liječniku opće medicine. Virusni oblik, kao i mnoge druge virusne bolesti, prevladava zimi te obično poprima oblik malih epidemija. Tako npr. djeca, koja bolest donose kući zbog lokalne epidemije u školi, mogu zaraziti ostale članove obitelji, koji će sa svoje strane prenijeti bolest na susjede itd.

Opasnosti

Opasnosti ovise o uzroku – npr. o vrsti i broju uzročnika (mikroba), ili o količini i otrovnosti (virulenciji) otrovnih tvari u hrani – kao i o dobi i općem zdravstvenom stanju bolesnika. Opasnost od klonulosti i potpune iscrpljenosti najveća je kod novorođenčadi i male djece do 18 mjeseci, te kod starijih osoba. Posljedica učestalog proljeva je često dehidratacija, koja remeti kemijsku ravnotežu tijela i, ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere, može dovesti do šoka.

Kod inače zdrave osobe nekoliko napadaja povraćanja i proljev nisu ništa ozbiljniji od začepljenog nosa i kašlja pri običnoj prehladi. Međutim, ako bolesnik osjeća jake bolove u želucu (a ne samo povremeni grčeve), simptomi mogu biti znak nekog drugog poremećaja u trbušnoj šupljini, npr, upale slijepog crijeva ili apendicitisa, koji zahtijeva hitnu liječničku intervenciju.

Što poduzeti?

Ako se niže navedenim mjerama samopomoći ne izliječite (ili se barem stanje znatno ne poboljša) u roku od dva ili najviše tri dana, obratite se liječniku. (Ne zaboravite da je to razdoblje kraće za novorođenčad i malu djecu). Pošto vas pregleda i utvrdi što ste (i gdje) jeli i pili, te da li se netko u obitelji ili kolega na poslu tuži na smetnje u želucu, liječnik će možda odlučiti da pošalje uzorak vaše stolice u laboratorij na pretrage.

Vjerojatnije je, međutim, da će dijagnozu potvrditi vaši odgovori na liječnikova pitanja i njegova opažanja u vezi s vašim zdravstvenim stanjem (osim toga, liječnik će znati vlada li lokalna epidemija ove bolesti). Međutim, analiza stolice je potrebna, ako proljev traje duže, kako bi se utvrdilo nije li gastroenteritis u vašem slučaju posljedica neke neuobičajene gastrointestinalne infekcije poput amebne dizenterije.

Liječenje

Samopomoć: ako imate gastroenteritis, ostanite kod kuće, mirujte i pijte mnogo tekućine sve dok napadaj ne popusti; kako biste izbjegli dehidrataciju zbog proljeva, vjerojatno ćete morati popiti najmanje još pola litre tekućine dnevno. Nemojte ništa jesti i pijte samo vodu prva 24 sata (po nekoliko gutljaja otprilike svakih 15 minuta ako vas muči povraćanje). Nakon toga počnite piti razrijeđene voćne sokove. Nemojte ih šećeriti, jer šećer može produžiti proljev. Ako imate obilnu vodenastu stolicu, dodajte žličicu soli na svaku litru razrijeđenog voćnog soka. Time ćete spriječiti dehidrataciju održavajući kemijsku ravnotežu krvi. Pošto ste se oko dva dana pridržavali navedenih savjeta, vjerojatno ćete moći preći na normalnu ishranu.

Nemojte uzimati aspirine niti druga sredstva protiv bolova. Ta sredstva mogu pogoršati stanje (kao i antibiotici, koji remete ravnotežu crijevnih bakterija pa time pogoršavaju proljev). Ne zaboravite isto tako da je gastroenteritis često posljedica loše higijene, te da se lako prenosi na druge. Prema tome, kako biste izbjegli zagađenje hrane, ne zaboravite oprati ruke nakon nužde i prije pripremanja hrane.

Stručna pomoć: nema specifične (određene) terapije za gastroenteritis. Ako je dijagnoza nedvojbena, a mučnina i proljev nisu posljedica neke druge opće infekcije ili apendicitisa, liječnik će vam vjerojatno savjetovati da i dalje primjenjujete navedene mjere samopomoći. Ako jako povraćate, liječnik vam može dati injekciju (ili tabletu) antiemetika (lijeka protiv povraćanja). U slučajevima upornog proljeva ponekad pomaže kaolin, koji stvrdnjava stolicu, ili lijek koji usporava aktivnost crijeva. Svako liječenje ove vrste prekida se čim crijeva ponovno počnu normalno funkcionirati.