Faringoezofagealni Divertikul

faringoezofagealni divertikul

Kod ove rijetke bolesti, koja se najčešće javlja u starijih muškaraca, pri dnu ždrijela (farinksa), neposredno uz početak jednjaka, razvija se mala izbočina ili vrećica.

Ona je obično posljedica slabe koordinacije mišića prilikom gutanja. Hrana pri gutanju ulazi u vrećicu, pa je širi nadolje u džep koji se zove divertikul.

Tokom godina divertikul postaje sve veći, a gutanje sve teže. Divertikul se može zamijetiti i izvana, kao oteklina na vratu, vjerojatno s lijeve strane, te osobito nakon pića. U ostale simptome ubrajaju se povraćanje (regurgitacija) tekućine ili neprobavljene hrane iz divertikula u usta (što se obično događa nekoliko sati nakon jela), iritirajući kašalj i metalni okus u ustima.
Jedina opasnost od ove bolesti leži u tome što tekućina iz divertikula može u snu ući u pluća, pa izazvati infekciju.

Što poduzeti?

Ako imate teškoća s gutanjem, obratite se liječniku. On će vjerojatno i fizikalnim pregledom moći dijagnosticirati faringoezofagealni divertikul, iako će to eventualno trebati potvrditi i rendgenskim snimanjem s barijevom kašom. Bolest često ne zahtijeva liječenje, iako se u nekim slučajevima preporuča jednostavna operacija – kirurško uklanjanje divertikula.