Debelo Crijevo

Debelo crijevo

Debelo crijevo je dugo oko 1,5 m, a promjer mu je oko 50 mm. Sastoji se od dva glavna dijela: to su colon i rectum. Tanko crijevo prelazi u vrećastu komoru zvanu cekum (caecum) ili slijepo crijevo, tj. prvi dio kolo na. Kolon zatim uzlazi desnom stranom tijela, prolazi ispod rebranog luka, pa silazi lijevom stranom, tvoreći tako okvir za brojne zavoje tankog crijeva.

Rektum (zadnje crijevo) je kratka cijev – duga oko 120 mm koja se proteže od kraja kolona prema čmaru (anusu). Kroz membransku stijenku kolona apsorbiraju se u krvotok tekućine i mineralne soli, dok se neprobavljive krute tvari sabijaju i potiskuju u rektum, gdje se odlažu kao izmetine, sve dok ih tijelo ne izbaci kroz čmar.

Debelo crijevo je posebno podložno upali zbog infekcije, te je i osjetljivije (u odnosu na ostale dijelove probavnog trakta) na razvitak tumora i polipa. Osim toga, hrana koju danas jede većina stanovnika Europe i Sjeverne Amerike nepovoljno djeluje na debelo crijevo, kao i na zube, pa su stoga oboljenja kolona i rektuma mnogo češća u tom dijelu svijeta nego u Africi i Aziji.