Ciroza Jetre Simptomi I Liječenje

ciroza jetre

Ciroza je polagano propadanje jetre zbog postepenog stvaranja unutarnjih ožiljaka (fibroze) u tkivu jetre. Zbog tih promjena jetra sve slabije obavlja svoje brojne i vitalne funkcije. Uzroci ciroze su brojni. U razvijenim zemljama je svakako najčešći uzrok ciroze alkoholizam.

U ostale uzroke ubrajamo pothranjenost, kronični hepatitis, kongestivnu dekompenzaciju srca i bilijarnu cirozu (ova vrsta ciroze je autoimuni poremećaj). U nekim slučajevima uzrok ciroze nije poznat.

Simptomi

Broj i raznovrsnost simptoma, koji se javljaju u toku postepenog razvitka ciroze, odražavaju neobično važnu ulogu koju jetra igra u funkcioniranju tijela.

U početnim stadijima, dok je broj zdravih jetrenih stanica još uvijek velik, simptomi su vrlo blagi. Napredovanjem bolesti javljaju se, i to sve izrazitije, pomanjkanje apetita i gubitak težine, mučnina, povraćanje, opća slabost, loša probava i nadutost. Bolesnik često lako krvari (npr. iz nosa) ili dobiva modrice, a na licu, rukama i gornjem dijelu trupa mogu se javiti proširene kapilare u obliku zvjezdica ili pauka (spider naevus). U kasnijoj fazi može se pojaviti žutica. Kod muškaraca dolazi do gubitka seksualnog nagona, počnu oticati grudi i postaju impotentni. Kod žena se gubi menstruacija (vidi amenoreja). S vremenom se može javiti insuficijencija jetre (zatajenje jetre) s retencijom (zadržavanjem) tekućine u trbušnoj šupljini i gležnjevima, razdražljivošću i nedostatkom koncentracije kao glavnim simptomima. Pamćenje je pogoršano, a ruke se izrazito tresu. Bolesnik je zbunjen i pospan.

Učestalost

Ciroza je rijetka bolest – osim kod osoba koje mnogo piju. Stoga je najčešća u zemljama s visokom stopom potrošnje alkohola, npr. u Francuskoj. U rijetkim slučajevima jetru mogu oštetiti prekomjerne doze nekih lijekova (koji su inače bezopasni, ako se uzimaju u preporučenim dozama).

Opasnosti

Ciroza ne napreduje uvijek istom brzinom. Ako se rano otkrije, njeno se napredovanje može zaustaviti, drži li se bolesnik strogo preporučenog liječenja. S druge strane, kod osoba koje se ne mogu potpuno odreći alkoholnih pića, s vremenom se može javiti fatalna (smrtonosna) insuficijencija jetre.

Ciroza jetre znatno povećava vjerojatnost jakog krvarenja u probavnom traktu; krvarenje se obično teško zaustavlja i može ubrzati insuficijenciju jetre. Ako ste ugroženi cirozom i povraćate krv, morate odmah potražiti liječničku pomoć. U tom slučaju bit će vam potrebna hitna transfuzija krvi u bolnici.
U vrlo rijetkim slučajevima u jetri se zbog ciroze razvija tumor (pogledaj tumor jetre).

Što poduzeti?

Ako sumnjate da imate cirozu – što je svakako moguće ako mnogo i često pijete – morate se obratiti liječniku. Fizikalni pregled je obično dovoljan za preliminarnu dijagnozu, iako ćete morati otići i u bolnicu na posebne krvne pretrage i biopsiju jetre kako bi se utvrdila priroda i opseg oštećenja.

Liječenje

Samopomoć: bez obzira na osnovni uzrok ciroze, morali biste odmah prestati piti. Ako to ne učinite, bolest će se sigurno pogoršati. Ako i prestanete piti, jetra će vam ostati osjetljiva na alkohol, pa količina alkohola koja ne bi djelovala na zdravu osobu, može ubiti cirotičara.
Nemojte nikada uzimati lijekove bez preporuke liječnika. Pređite na “jaku” ishranu s mnogo bjelančevina, ugljikohidrata i vitamina, ali malo masti i soli.
Stručna pomoć: liječnik će vam dati savjete o ishrani, a možda i propisati lijekove radi suzbijanja simptoma ciroze, npr. diuretike koji smanjuju količinu tekućine u tijelu. Zbog moguće pothranjenosti, liječnik će vam možda preporučiti ili propisati razne dodatke ishrani ili vitamine. Ovisno o uzroku i stadiju ciroze, liječnik vam može propisati i kortikosteroide ili citostatike.

Dugoročni izgledi

Izgledi na oporavak se uvelike razlikuju od slučaja do slučaja. Osoba koja je mnogo pila i rano dobila cirozu, a zatim potpuno prestala piti i prešla na “jaku” ishranu, moći će živjeti prilično normalno. S druge strane, kod alkoholičara koji se neće (ili ne može) odreći pića doći će s vremenom do insuficijencije jetre. Bolničko liječenje infuzijama lijekova i hranjivih tvari obično dovodi do određenog poboljšanja, iako učestali nastupi insuficijencije jetre sve više umanjuju djelotvornost ovakve terapije.