Čir Želuca Simptomi I Liječenje

čir želuca

Čir želuca je ozlijeđeno mjesto (često promjera oko 30 mm) na sluznici želuca. Točan uzrok nastajanja čira želuca nije poznat; čini se da nije tijesno povezan s prekomjernim stvaranjem želučane kiseline.

Međutim, postoje dokazi da nadražaj sluznice želuca uslijed regurgutacije žuči (u želudac) iz dvanaesnika može ponekad biti faktor koji pridonosi razvoju čira (čir želuca i čir dvanaesnika se ponekad nazivaju i peptički ulkus.)

Simptomi

Glavni simptom su tupi, “žareći” bolovi koji se obično javljaju u gornjem dijelu trbušne šupljine, iako su ponekad ograničeni na grudni koš. Bolovi traju od 30 minuta do tri sata. Obično se javljaju pa nestaju, pa se tjedni s povremenim bolovima izmjenjuju s kratkim razdobljima bez bolova. Iako su bolovi i jelo obično povezani, priroda te veze je nepredvidiva: bolovi mogu nastupiti odmah nakon jela, ali i nekoliko sati kasnije. U ostale moguće simptome ubrajamo gubitak apetita (a time i težine), te povremeno povraćanje kisele tekućine (koje gotovo uvijek ublažava bolove).

Učestalost

Prema procjenama, u razvijenim zemljama peptički ulkus (čir želuca ili dvanaesnika) pogađa 1 na 5 muškaraca i 1 na 10 žena. Sam čir želuca podjednako je učestao kod obaju spolova. Vjerojatnost da ćete dobiti čir se osobito povećava ako puno pušite ili pijete, ako neredovito ili užurbano jedete, ako uzimate velike količine sredstava protiv bolova koja sadrže aspirin, ako ste poodmaklih godina, te ako se bavite fizičkim poslom.

Opasnosti čira želuca

Krvarenje čira želuca nije često, ali može biti opasno, osobito kod starijih osoba. Iznenadno jako krvarenje može izazvati šok; manje jako krvarenje, ako traje neotkriveno nekoliko mjeseci, može izazvati anemiju. Čir može također (iako je ova opasnost gotovo neznatna) progristi (perforirati) stijenku želuca. Ako se čir želuca ne liječi, može doći do ozbiljnog gubitka težine, a slaba ishrana zbog manjka apetita izlaže tijelo opasnosti od infekcija. Učestala pojava čira želuca može izazvati (iako rijetko) i stenozu pilorusa; moguća je i maligna promjena tj. razvoj raka želuca.

Što poduzeti?

Ako bolovi traju dulje od dva ili tri tjedna, obratite se liječniku. Kako bi utvrdio imate li čir, te da li se on nalazi u želucu ili u dvanaesniku, liječnik će vas poslati na endoskopiju i/ili snimanje s barijevom kašom. Možda će biti potrebne i pretrage krvi, uzimanje uzorka želučanog soka (radi provjere kiselosti), kao i laboratorijska analiza stolice (kako bi se utvrdilo eventualno unutarnje krvarenje).

Liječenje

Samopomoć: čir želuca će se često potpuno zaliječiti, ako ostanete u krevetu oko dva tjedna, jedete često i malo, uzimate tablete antacida (koje možete nabaviti bez recepta) radi olakšanja bolova te ne pušite. Ako simptomi nisu tako jaki da bi zahtijevali ležanje u krevetu, trudite se u svakom slučaju da malo jedete, izbjegavajte alkohol, kofein (u kavi i čaju) i duhan, te se čim više odmarajte ili spavajte. Ako bolovi prestanu i više se ne javljaju, ne trebate se više zabrinjavati. Ako, međutim, potraju – iako ih privremeno ublaži antacidno sredstvo – nemojte se oslanjati na samopomoć, već se obratite liječniku.

Stručna pomoć: liječnik će dopuniti preporučene mjere samopomoći propisujući vam lijek koji će ubrzati proces izlječenja. Budući da se oko 40% slučajeva peptičkih ulkusa izliječi bez liječenja, ili samo s opisanim mjerama samopomoći, možda neće biti potrebna nikakva daljnja terapija. Međutim, oko 45% na izgled izliječenih čireva vraća se ponovno nakon nekoliko godina, pa će vas liječnik vjerojatno htjeti ponovno pregledati. Ako čir ne nestane nakon šest do osam tjedana medikamentne terapije (terapije lijekovima), ili se izliječi samo privremeno, bit će možda potrebna operacija. Izlječenje se općenito postiže odstranjivanjem malog dijela želuca u kojem se nalazi čir.
Dugoročni izgledi
Izgledi na izlječenje bez kirurškog zahvata su izvrsni, ako se s liječenjem počne rano, ako bolesnik uzima lijekove točno prema uputama liječnika, ako umjereno jede i pije, te ne puši. Kirurški zahvat – bez obzira na to da li se radi o perforaciji, krvarenju ili upornom čiru – nije opasan osim kod starijih osoba. U većini operiranih slučajeva izlječenje je potpuno i trajno.