Benigni Tumori Debelog Crijeva

tumor debelog crijeva

Neki tumori debelog crijeva su maligni (rak debelog crijeva), iako su benigne novotvorevine češće. Tumori se javljaju pojedinačno ili u skupinama (razlog nije poznat). U većini slučajeva to su male izrasline nalik na bobe grožđa koje nazivamo polipima, iako u nekim slučajevima benigni tumor može narasti do te mjere da izazove opstrukciju crijeva.

Budući da 1 na 100 benignih tumora prelazi u maligni oblik, ovakve se izrasline redovno odstranjuju čim se otkrije njihova prisutnost.

Mnogi imaju u crijevima izrasline, bez simptoma, da to i ne znaju. Tumori se često otkrivaju tek prilikom rendgenskog snimanja koje se obavlja iz nekog drugog razloga. Ponekad, međutim, benigni tumori »upozoravaju« na svoju prisutnost znacima kao što su pruge tamne krvi u stolici ili sluzavi iscjedak iz čmara koji prlja rublje.

Tumori se često istodobno dijagnosticiraju i odstranjuju kolonoskopijom, sigmoidoskopijom ili proktoskopijom. Ako se u vašem slučaju taj zahvat ne može izvesti, možda će biti dovoljna razmjerno jednostavna laparotomija kojom će se tumor odstraniti i time izbjeći mala opasnost od opstrukcije ili razvitka malignog tumora.