Apsces Zuba Simptomi I Liječenje

apsces zuba

Apsces zuba je šupljina ispunjena gnojem u tkivu oko vrha korijena, koji je usađen u čeljust. Apsces se obično razvija ako zub propada ili odumire; u komori srčike i kanalu korijena prisutne su otrovne tvari nastale raspadanjem mrtve srčike zuba, kao i bakterije, koje lako mogu inficirati okolnu kost čeljusti.

Ako se apsces ne liječi, progrist će kanal (sinus) u kosti i desnima. Neposredno ispod površine desni, kanal će formirati oteklinu – apsces.

Simptomi

Apsces uporno boli ili “kuca”, a ugriz ili žvakanje oboljelim zubom obično izaziva vrlo jake bolove. Ako apsces pukne, gnoj neugodna okusa iscijedit će se u usta i bolovi mogu popustiti. Žlijezde u vratu mogu oteći i boljeti, kao i obraz. Često se javlja groznica i bolesnik se općenito osjeća loše.

Učestalost

Ako redovito ne odlazite zubaru, vjerojatno ćete prije ili kasnije dobiti apsces; ako ne liječite pokvareni zub, on će odumrijeti (vidi mrtvi zubi), a mrtvi zubi mogu u nekim slučajevima izazvati apsces.

Opasnosti

Ako apsces ne liječi zubar ili liječnik, postoji opasnost (iako mala) proširenja infekcije krvotokom i općeg otrovanja krvi.

Što poduzeti?

Odmah otiđite zubaru. Ako je radno vrijeme u zubarskoj ambulanti prošlo a apsces jako bolan i brzo se povećava, otiđite liječniku koji će vam možda dati antibiotik kako bi spriječio daljnje širenje infekcije. No, svakako i čim prije otiđite zubaru.

Liječenje

Samopomoć: bolove ćete ublažiti aspirinom. Svaki sat isperite usta slanom vodom, što će možda ubrzati pucanje apscesa, a vodom ćete isprati i eventualni gnoj.
Stručna pomoć: zubar će vjerojatno izvaditi vrlo zahvaćeni stražnji zub ili mliječni zub. Kako bi spasio prednji zub, zubar će kroz krunu u komoru srčike izbušiti mali otvor. Time će popustiti pritisak gnoja, a i bolovi. Zubar će očistiti, dezinficirati i privremeno plombirati komoru srčike, a zatim, nakon nekog vremena, te ako se infekcija nije vratila, trajno ispuniti (plombirati) komoru srčike i izbušeni otvor. Oko šest mjeseci kasnije zubar će rendgenski snimiti zub kako bi provjerio da li se šupljina apscesa popunjava novom kosti i tkivom.

U nekim slučajevima apsces ne nestaje, već se zadržava mala inficirana šupljina; zubar će tada možda morati izvršiti malu operaciju koja se zove apicektomija. Pošto umrtvi desni lokalnim anestetikom, zubar će odrezati kost iznad vrška korijena, odstraniti inficirano tkivo i ispuniti (plombirati) kanal korijena. U rijetkim slučajevima i ovaj je postupak bezuspješan, pa će zub trebati izvaditi.