Akutni Pankreatitis Liječenje

akutni pankreatitis

Još nije posve poznato zašto se gušterača iznenada upali, što je slučaj kod ove rijetke bolesti. Smatra se da upalu izazivaju sokovi gušterače, koji sadrže jake enzime, prodirući u neke dijelove gušterače i nadražujući ih.

U Velikoj Britaniji oko polovina bolesnika kod kojih se javlja akutni pankreatitis već pati od žučnih kamenaca. Žučni kamenac može začepiti vod kojim sokovi gušterače odlaze u crijevo. Razvoju akutnog pankreatitisa pridonose i faktori kao što je prekomjerno uživanje alkohola, hiperparatireoidizam ili ozljeda trbuha. U vrlo rijetkim slučajevima akutni pankreatitis je komplikacija kod mumpsa.
Glavni simptom akutnog pankreatitisa su izuzetno jaki bolovi u gornjem dijelu trbušne šupljine. Bolovi nastupaju 12 do 24 sati nakon obilnog obroka ili velike količine alkohola. Bolovi se šire u leđa i grudni koš, a nakon nekoliko sati dostižu vrhunac s povraćanjem i jakom mučninom. U teškim slučajevima bolesnik zaista izgleda loše, trbuh mu je podliven krvlju, a mogući su i simptomi šoka, pa ga stoga treba odmah odvesti u bolnicu.

Opasnosti

Glavna opasnost kod akutnog pankreatitisa prijeti od šoka koji može izazvati smrt. Opasna je i mogućnost razvitka kroničnog pankreatitisa. Međutim, većina bolesnika se potpuno oporavi.

Liječenje

Ako liječnik sumnja na akutni pankreatitis ili neku drugu, ozbiljnu tegobu u trbuhu – vidi Akutni abdomen, uputit će vas odmah u bolnicu. Dijagnoza se postavlja rendgenskim snimanjem trbuha i pretragama krvi.
Neposredno liječenje sastoji se u davanju tekućine i hranjivih tvari intravenoznom infuzijom, te analgetika radi ublažavanja bolova. U toku oporavka bolesnik će postepeno ponovno početi jesti i piti, ali ne bi više nikada smio piti alkohol. Nekoliko tjedana kasnije obavljaju se pretrage radi utvrđivanja prisutnosti žučnih kamenaca. Ako ih ima, preporuča se operativni zahvat.