Achalasia

Achalasia

Kod normalnog gutanja, ritmičkoperistaltično stezanje (kontrakcija) mišića stijenke jednjaka potiskuje hranu niz jednjak.

Kod rijetkog poremećaja poznatog pod nazivom achalasia, živci koji upravljaju mišićima u donjem dijelu jednjaka postaju “defektni”, uslijed čega kontrakcije postaju nepravilne i nekoordinirane. Ne zna se zašto do toga dolazi; posljedica je iskrivljenje i nabreknuće (hranom) donjeg dijela jednjaka.

Simptomi

Glavni simptomi ove bolesti jesu tegobe i bolovi pri gutanju, a obično i bolovi u grudnom košu. S obzirom na to da se u jednjaku nakuplja hrana, moguć je neugodan okus u ustima kao i zadah iz usta. Povremeno dolazi do povraćanja hrane u usta. Bolesnik isprva teško guta tekućinu, ali se kasnije javljaju teškoće i s krutom hranom.

Pogoršanjem bolesti jednjak se nikada ne isprazni do kraja, pa stoga uvijek postoji mogućnost da bi bolesnik mogao udahnuti čestice hrane dok spava. Čestice hrane mogu izazvati infekcije grudne šupljine, npr. pneumoniju. S obzirom na poteškoće pri jelu, bolesnik obično gubi na težini i pokazuje ostale znakove neuhranjenosti.

Što poduzeti?

Ako sumnjate da imate achalasiju, obratite se liječniku koji će vas pregledati i vjerojatno uputiti na rendgensko snimanje s barijevom kašom. Dijagnoza se može potvrditi vizualnim pregledom jednjaka – endoskopijom. Radi ublažavanja bolova liječnik vam može propisati spazmolitik (lijek protiv grčeva).

Achalasija se može liječiti i tzv. baziranjem, tj. uvođenjem tanke gumene vrećice (bužije) u jednjak; vrećica se puni vodom kako bi se rastegli mišići u donjem dijelu jednjaka. Time se olakšava prolaz hrane u želudac, iako ne trajno, pa se mora ponavljati svakih nekoliko tjedana. Jedina trajno djelotvorna terapija za ovu bolest je kirurški zahvat, tj. operacija koja se zove kardiomiotomija, pri kojoj se izrezuje dio mišića pri ulazu u želudac radi proširenja prolaza za hranu. Ova je operacija uspješna u oko 80% slučajeva.