Ulkus I Infekcije Rožnice

ulkusi i infekcije rožnice

Rožnica, prozirni dio vanjskog pokrivača oka na samom prednjem dijelu oka, zbog svog je položaja onaj dio očne jabučice koji je najosjetljiviji na ozljede i infekcije.
Nakon pojave ulkusa (čira) na rožnici često slijedi infekcija i obratno. Ako se najprije stvori ulkus, onda je to obično posljedica udarca ili ogrebotine rožnice stranim tijelom; nakon toga bakterije inficiraju ulkus. Kad se najprije pojavi infekcija, uzročnik je često virus – obično isti virus koji uzrokuje herpes simpleks oko usta. (Zbog toga nikada nemojte prstima dirati oči ako ste prije toga dirali herpetična usta). U gotovo svim slučajevima zahvaćeno je samo jedno oko.

Simptomi

Simptomi ulkusa rožnice jesu smetnje ili bol u oku (zato što je rožnica dobro opskrbljena osjetilnim živcima), bjeloočnica postaje ružičasta ili pocrveni, a oštrina vida slabi ovisno o veličini ulkusa. Ako se radi o bakterijskoj infekciji, ponekad ćete i vidjeti ulkus kao bjelkastu mrlju kad se izbliza pogledate u zrcalo. Infekcija virusom herpesa simpleksa stvara čir koji se zove razgranati ulkus i koji se vrlo teško zamjećuje prostim okom.
Simptomi bakterijske infekcije su mnogo izrazitiji od simptoma virusne infekcije.

Učestalost

Svake godine otprilike jedna od 1000 osoba oboli od ulkusa rožnice. Mnogi od tih ljudi rade na brušenju metala, a taj posao izlaže njihove oči sitnim letećim česticama.

Opasnosti

Ako se ulkus ne liječi odmah, na rožnici može nastati ožiljak i smanjiti vid ako je zahvaćeno središte rožnice. Zanemareni ulkus može perforirati rožnicu, uzrokovati bolove i gubitak vida, te omogućiti infekciju očne jabučice, što može završiti gubitkom oka.

Što poduzeti ako imate ulkus?

Nosite uvijek zaštitne naočale ili masku kad brusite, radite čekićem ili obavljate sličan posao kako biste zaštitili oči od letećih čestica. Budući da se radi o velikoj opasnosti, obratite se što prije liječniku ako sumnjate na ulkus i infekciju rožnice. Ako liječnik sumnja da ste se zarazili virusom herpesa simpleksa primijenit će kapljice za bojenje i otkrivanje eventualne prisutnosti razgranatog ulkusa.

Liječenje

Ulkusi izazvani ozljedom rožnice i bakterijskih infekcija, koje obično slijede nakon ozljede, liječe se antibioticima u obliku kapljica, masti, tableta ili injekcija uz oko. Za virusne infekcije i ulkuse koji od njih nastaju daju se antivirusne kapljice i masti. Razgranati čirevi često se vraćaju.
Ako ožiljci od ulceracije drastično smanje vid možda će vam biti potrebna transplantacija rožnice – operacija kojom se nova rožnica presađuje na oko. Ako je ulkus perforirao rožnicu, bit će odmah potrebna operacija radi saniranja otvora.