Tumori Oka

tumori oka

Tumori su abnormalne izrasline tkiva. Mogu biti maligni – u tom slučaju obično metastaziraju – ili benigni kad ostaju lokalizirani.
Tumori oka su rijetki, općenito maligni, te obično bezbolni.

Maligni melanom oka

Ovaj je tumor nalik na jednu vrst raka kože. Javlja se uglavnom na žilnici (sloju krvnih žila ispod mrežnice) ili na cilijarnom tijelu (prednjem produžetku žilnice). Katkada izraste na šareniti. Zahvaćeno je samo jedno oko.
Više od polovine svih slučajeva otkrije se na rutinskom pregledu očiju. U ostalim slučajevima sami bolesnici dolaze liječniku žaleći se na postepeni gubitak dijela vida u oboljelom oku. Liječnik će uputiti bolesnika na dijagnostičku angiografiju. Time će se otkriti priroda tumora.
Kod mlađih odraslih osoba obično se odstranjuje oboljelo oko kako bi se spriječilo širenje tumora na druge dijelove tijela. U starijih ljudi, kod kojih tumor raste vrlo sporo i ne uzrokuje gubitak vida, obično se smatra daje najbolje ne dirati oboljelo oko; ako se tumor značajnije povećava, savjetuje se odstranjenje oka.

Sekundarni tumori oka

Kod nekih vrsta raka sekundarni tumori se šire (metastazirajuj optokom krvi ili limfnim sustavom od primarnog tumora (npr. kod raka dojke ili pluća) i zahvaćaju druge dijelove tijela. Sekundarni tumori u oku razvijaju se u kasnim stadijima takvog raka. Ako rastu iza očne jabučice, mogu uzrokovati buljavost. Oni različito djeluju na vid – prema položaju u oku i brzini rasta.
Sekundarni tumor u oku može se katkada uništiti radioterapijom, ali je ona u nekim slučajevima neizvediva.

Retinoblastom

To je maligni tumor mrežnice koji se javlja na jednom ili oba oka, naročito kod djece mlađe od 5 godina. Dijete se neće tužiti ni na kakve simptome. Ako je pogođen direktan vid samo jednog oka, dijete može škiljiti – to je razlog zašto sve slučajeve škiljavosti mora pregledati liječnik. Ako se tumor ne otkrije u početnom stadiju, može se nazrijeti kroz zjenicu kao bijelo mjesto u unutrašnjosti oka. Ta je bolest često nasljedna. Ako vam je poznato da se ona javlja u obitelji, bilo bi uputno, prije no što se odlučite na dijete, da zatražite savjet od liječnika; ako već imate dijete, morate obavijestiti liječnika o pojavi retinoblastoma u obitelji kako bi se djetetu redovito pregledavale oči. Ako se tumor otkrije u početnom stadiju, vrlo je djelotvorno liječenje radioterapijom. No, ako je tumor uznapredovao, oko će se morati izvaditi da bi se spriječili sekundarni tumori koji se šire na druge dijelove tijela i dovode život djeteta u opasnost.