Suzenje Oka

suzno oko

Suzenje oka obično je posljedica zastoja u kanalima koji odvode suze iz oka u nos. Katkada je taj zastoj posljedica ozljede kosti uz nos, a katkada učestalo nabreknuće sluznice kanala i suzne vrećice, kao kod dugotrajnog sinuitisa, ali uzrok je često nepoznat. Može biti zahvaćeno jedno oko ili oba.
Zastoj u suznom kanalu može dovesti do infekcije suzne kesice. To stvara crvenu i bolnu oteklinu u koži pokraj nosa. Kod neke dojenčadi suzni se kanal ne otvara, pa se suzenje i iscjedak mogu javiti ubrzo nakon rođenja.
Suzenje uslijed zastoja je rijetko. Ono se obično javlja u srednjim godinama ili kasnije.

Suzenje oka – što poduzeti?

Ako vam oko stalno suzi obratite se liječniku. Liječnik će vas vjerojatno uputiti okulistu, koji će obaviti sve preglede da otkrije uzrok tegobe. Ako specijalist otkrije da su suzni kanali začepljeni i da je oboljenje u ranom stadiju, kanali se katkada mogu pročistiti štrcaljkom.
Ako je zastoj u suznom kanalu u previše poodmaklom stadiju za pročišćavanje štrcaljkom, a simptomi su mučni, operativno se stvara umjetni kanal koji obilazi mjesto zastoja. Ako se inficirala suzna vrećica, potrebna je terapija antibioticima kako bi se infekcija smirila prije daljnjeg liječenja. (Kod dojenčadi se primjenjuje sonda za otvaranje kanala).