Prezbiopija Simptomi i Liječenje

prezbiopija

U stanju mirovanja oko je izoštreno za vid u daljinu. Kako bi oku omogućili da izoštri sliku bližih predmeta, cilijarni mišići se stežu i time podebljaju leću; taj se proces naziva akomodacija (prilagođavanje). S godinama leća oka postaje tvrda, što utječe na sposobnost promjene oblika, a time i na izoštravanje slike bližih predmeta. To pogoršavanje elastičnosti leće naziva se prezbiopija (starovidnost ili staračka dalekovidnost).

Prezbiopija simptomi

Starovidnost se obično prvi put zamjećuje oko 45. godine, a nakon toga postaje sve izrazitija. Ako ne pribjegnete korekciji vida, moći ćete čitati samo ako tisak budete držali sve dalje od očiju, sve dok vam ruka ne postane “prekratka”. S druge strane, kratkovidne osobe ponekad moraju skidati naočale kako bi mogle čitati na normalnoj udaljenosti.

Što poduzeti?

Ustanovite li da vam je slika bližih predmeta donekle nejasna ako ih ne odmaknete, obratite se okulistu.

Prezbiopija liječenje

Ako imate prezbiopiju, okulist će vam prepisati naočale s konveksnim (ispupčenim) lećama koje će pojačati moć leća u vašim očima i omogućiti vam da jasno vidite bliže predmete.

Dugoročni izgledi

Svakih nekoliko godina trebat će vam nešto jače naočale kako biste nadoknadili sve slabiju elastičnost prirodnih leća u oku. Ako ste usput i dalekovidni, kratkovidni ili astigmatični, te stoga već nosite naočale za vid u daljinu, moći ćete izbjeći nošenje dviju naočala tzv. bifokalnim lećama. Dio tih leća namijenjen je gledanju u daljinu, a drugi dio gledanju u blizinu.