Okluzija Središnje Vene Mrežnice

okluzija središnje vene mrežnice

Središnja vena mrežnice odvodi istrošenu krv iz mrežnice. U rijetkim slučajevima, uglavnom od srednje dobi nadalje, ta se vena, ili jedna od njenih grana, može začepiti ugruškom krvi. Kad se to dogodi, krv i tkivna tekućina počinju istjecati iz začepljene žile, pa se nakon nekoliko sati vid zamuti.

Taj je poremećaj često povezan s početnim stadijima kroničnog glaukoma simpleksa ili s visokim krvnim tlakom. Rijetko ga uzrokuje krvna bolest u kojoj se krv gruša brže od normale – npr. kod policitemije.

Što ste mladi, veća je vjerojatnost da će se krv koja istječe resorbirati prirodnim putem kroz stijenku mrežnice, pa će se vid poboljšati za nekoliko mjeseci. Ako do resorpcije ne dođe, vid će biti trajno zamućen, zato što zasad nema lijeka tom poremećaju. Katkada se stvaraju nove krvne žile i nastaju komplikacije. Ako do toga dođe na samoj mrežnici, žile su krhke i stoga sklone prsnuću i krvarenju, što izaziva novo zamućenje vida koje se ipak može spontano popraviti, naročito kod mladih ljudi. Ako krvne žile nastanu na površini šarenice, mogu uzrokovati vrstu glaukoma s potpunim gubitkom vida na oboljelom oku.
Okluzija vene mrežnice koju bolesnik nije zamijetio – zato što je začepljena samo mala grana vene – može se otkriti oftalmoskopom na rutinskom pregledu vida. To je valjan razlog za redovit odlazak na takav pregled. Djelotvornije otklanjanje eventualnog osnovnog uzroka – npr. visokog krvnog tlaka – može spriječiti daljnji razvoj bolesti.