Okluzija Središnje Arterije Mrežnice

akutni glaukom

Središnja arterija mrežnice opskrbljuje krvlju živčana vlakna mrežnice. To je mala krvna žila koja ulazi u stražnji dio oka s vidnim živcem. Katkada – kod ljudi srednje dobi i starijih osoba – ta se arterija ili jedna od njenih grana začepi ugruškom krvi, što je posljedica tromboze, ili embolusom (čepom) koji je doputovao iz oboljele krvne žile u drugom dijelu tijela.

Simptomi

Ako je začepljena glavna arterija, odmah dolazi do sljepoće oboljelog oka. No, ako je začepljena grana te arterije, nestaje samo dio vida, obično gornja ili donja polovina.

Što poduzeti?

Ako naglo potpuno ili djelomično izgubite vid najednom oku, morate se odmah obratiti liječniku ili otići u bolnicu, jer je katkada moguće vratiti bar dio vida ako liječenje započne u toku prvih nekoliko sati nakon pojave simptoma. To se obavlja hitnim kirurškim zahvatom ili lijekovima koji omogućavaju prolaz ugruška ili embolusa do mjesta na kojem je manji dio mrežnice ugrožen začepljenjem.
Što god se dogodilo oku, liječnik će početi tražiti uzrok začepljenja da bi ga mogao izliječiti i spriječiti mogućnost začepljenja u drugom oku. U tu svrhu ćete snimiti elektrokardiogram (EKG), arteriogram i obaviti ostale preglede.