Kvrge na kapku

oko

Najčešće vrste kvrge na kapku su ječmenci, chalazioni, papilomi i ksantelazma.

Chalazion

Chalazion (katkada se naziva Meibomovom cistom, granulom Meibomovih žlijezda) je bezbolni otok na rubu kapka. Uzrokuje ga zastoj sekreta u jednoj od Meibomovih žlijezda koje podmazuju rub kapka.

Liječenje kvrge na kapku

Mali chalazioni obično nestaju za mjesec do dva. Taj proces možete sami ubrzati nježnim masiranjem kapka prema rubu, jer time praznite zaostali sekret u žlijezdi. Veći chalazioni, koji mogu narasti do veličine zrna graška, često ne nestaju spontano, pa ih valja liječiti operacijom. Kapak se zareže s unutarnje strane, te se sadržaj chalaziona odstrani. Zahvat se obavlja u kirurškoj ambulanti, a potrebna je samo lokalna anestezija. Chalazion se može inficirati, pa će tada otok biti veći, crven i bolan. U mnogim slučajevima nestat će sam od sebe. Ako se ne povuče, bit će potrebna incizija u kapku da bi se omogućilo istjecanje gnoja.

Papilom

Papilom je neopasna izraslina na koži, od ružičaste do crne boje, koja se može pojaviti bilo gdje na kapku ili na rubu kapka. Raste vrlo polako, kvari estetski izgled i otklanja se kirurški uz lokalnu anesteziju.

Ksantelazma

Ksantelazma se sastoji od žutih kvržica masne tvari što se nakuplja ispod vanjskog dijela kože kapka, osobito pokraj nosa. To je rijetko značajka nekog nasljednog poremećaja tjelesnog metabolizma, ali u većini slučajeva stanje je neopasno. Ako kvržice kvare estetski izgled, mogu se odstraniti, no one se ipak mogu jednoga dana ponovno pojaviti.

Ostale (ne tako česte) kvrge koje se javljaju na kapku uključuju angiom, vrstu madeža, te tumor kože koji se zove bazaliom.