Kronični Glaukom Simpleks

Kronični glaukom simpleks postepeno blokira mrežu tkiva u kutu otjecanja tekućine između šarenice i rožnice i to zastojem nepoznate prirode, što može trajati godinama. Očna vodica, koja se stvara u komori između šarenice i leće, sve teže otječe iz oka kroz mrežu tkiva, pa očna vodica polako i sigurno sve jače pritišće ostatak očne jabučice (radi općeg objašnjenja vidi glaukom). U većini slučajeva zahvaćena su istovremeno oba oka. Kod kroničnog glaukoma simpleksa blokiraju se kanali za otjecanje tekućine, a ne pristup do njih (kut otjecanja tekućine) kao kod akutnog glaukoma. Stoga će liječnik, koji pregledava oko radi znakova glaukoma, vidjeti normalni kut otjecanja tekućine.

Kronični glaukom – simptomi

Razvoj tog poremećaja je tako postepen da je jedini simptom koji se javlja u početnom stadiju preslab da bi se otkrio. Taj simptom je gubitak malog dijela vanjskog vidnog polja u svakom oku što ga uzrokuje tlak u očnoj jabučici koji oštećuje vlakna vidnog živca. Postepeno se gube i daljnji dijelovi vanjskog vidnog polja, te se povećavaju i spajaju. Prije ili kasnije opazit ćete da vam vidno polje nije više tako široko kao prije.
Ako zanemarite bolest, možete izgubiti i cijelo vanjsko vidno polje oba oka; zatim se smanjuje sposobnost svakog oka da vidi ravno ispred sebe sve do potpunog osljepljenja na oba oka.

Učestalost

Kronični glaukom simpleks je obično nasljedna bolest, djelomično zbog isto tako nasljednih faktora predispozicije, npr. dalekovidnosti. Učestalost se povećava od srednjih dobi nadalje. Ako ste prešli 40 godina i imate rođake koji imaju (ili su imali) tu bolest, morate biti naročito oprezni s obzirom na mogućnost da i vi obolite od glaukoma.

Opasnosti

Budući da glaukom izaziva nepovratan gubitak vida, bit će najbolje da se što prije podvrgnete liječenju. Nemojte čekati da vam se vid znatno pogorša prije no što zatražite liječničku pomoć.

Što poduzeti

Budući da čovjek, koji boluje od ove vrste glaukoma u početnom stadiju, ne može znati đa li ga ima, svakoj odrasloj osobi preporuča se redoviti pregled očiju najmanje jedanput u dvije godine. Ako imate bliskog rođaka koji boluje od kroničnog glaukoma simpleksa, morate ići na pregled jedanput godišnje. Osim toga. morate pitati liječnika da li u vašem kraju postoji bolnica sa specijalističkim odjelom u kojem se mogu otkriti početni znaci tog poremećaja.
Ako liječnik u očnoj ambulanti ili klinici sumnja na glaukom, dobit ćete uputnicu za specijalistu za oči radi dijagnoze. Specijalist će pregledati disk očnog živca na stražnjem dijelu mrežnice koji je, kod kroničnog glaukoma simpleksa, udubljen poput tanjurića.

Kronični glaukom – liječenje

Liječenje je usredotočeno na smanjenje tlaka u očnoj jabučici. Dobit ćete kapljice za oči radi otvaranja mreže tkiva u kutu otjecanja tekućine ili radi smanjenja stvaranja očne vodice. Katkada se u istu svrhu daju tablete ili kapsule.

Dugoročni izgledi

Kapljice se uglavnom moraju uzimati doživotno, a doživotno ćete morati ići i liječniku na kontrolu. Uzimanje lijekova ubrzo će postati dio vašeg svakodnevnog života i, ako u tom smislu ne zakažete, ne biste više smjeli gubiti vid.
Ako lijekovi dovoljno ne smanje tlak u oku, specijalist vam može preporučiti kiruršku drenažu glaukoma koju smo već opisali kao vrst liječenja akutnog glaukoma.