Korioiditis (Upala Žilnice)

korioiditis

Korioiditis je upala korioideje (žilnice), sloja krvnih žila ispod mrežnice. Kad se nakon liječenja upala smiri, na mrežnici i žilnici ostaju ožiljci.
Pravi uzrok tog poremećaja često se ne može otkriti. Neki slučajevi su posljedica mikrobne infekcije prije rođenja. Kod malog postotka oboljele djece taj je poremećaj posljedica infekcije crvolikim mikrobom koji je ušao u oko pošto je dijete diralo zemlju koju je onečistio pas ili, rjeđe, mačka, a zatim prenijelo infekciju u usta.
Upala izaziva zamućenje direktnog vida. Stanje je bezbolno. Ako osjetite bilo kakvo zamućenje vida, odmah se obratite liječniku koji će vas poslati na pretrage krvi i rendgenski pregled kako bi se otkrio osnovni uzrok.

Korioiditis – liječenje

Stanje se liječi kortikosteroidnim lijekovima da bi se smirila upala i razbistrio vid. U teškim slučajevima, kada uzrok nije infekcija, mogu se dati i imunosupresivna sredstva.
Ako se ožiljci žilnice i mrežnice pojave podalje od makule lutee, blizu prednjeg dijela oka, doći će do izvjesnog gubitka vanjskog vidnog polja, što bolesnik možda neće ni zapaziti. No, ako je zahvaćena središnja žilnica i mrežnica, na stražnjem dijelu oka, doći će do većeg ili manjeg stupnja gubitka direktnog vida.