Konjuktivitis Simptomi i Liječenje

konjuktivitis

Konjuktivitis je upala konjunktive (očne spojnice), prozirne opne koja oblaže očne kapke i vanjsko oko do ruba rožnice. Taj poremećaj može uzrokovati infekcija ili alergija.

Do infekcije obično dolazi onečišćenim prstima, ručnicima ili ubrusima za lice. Međutim, kod novorođenčadi do tri dana radi se možda o infekciji iz porođajnog kanala majke; to stanje, poznato kao ophthalmia neonatorum (gonoroični konjunktivitis) vrlo je teško.

Simptomi

U svim slučajevima infektivnog konjunktivitisa bjeloočnica pocrveni i pecka. Zatim dolazi do iscjetka žutog gnoja iz očiju. On preko noći slijepi trepavice i stvori se krusta. Bakterijska infekcija obično zahvaća oba oka i dolazi do izrazitog iscjetka, dok je virusna infekcija obično ograničena samo na jedno oko, a iscjetka ima malo.

Uzroci alergijskog konjunktivitisa su alergija na pelud, kozmetička sredstva ili druge tvari. Radi se obično o dugotrajnom crvenilu i svrbežu bjeloočnice, ali bez iscjetka; taj oblik, koji se javlja kod djece i mladih odraslih osoba čitave godine, ali je teži u doba kad je zrak pun peluda (u našim krajevima od početka svibnja do sredine kolovoza), poznat je kao proljetni katar. U rjeđim slučajevima očna spojnica iznenada nabrekne, obično u sezoni peluda, a taj otok nestaje za nekoliko sati.

Konjunktivitis je vrlo čest. Svake godine jedna osoba na 50 dolazi liječniku tražeći pomoć zbog te tegobe. To je mučan poremećaj, ali obično nije ozbiljan, ako se ne radi o oftalmiji neonatorum.

Konjuktivitis – što poduzeti?

Ako sumnjate na konjunktivitis, odmah se obratite liječniku. Imate li simptome infektivnog konjunktivitisa izbjegavajte širenje te bolesti: perite ruke nakon doticanja očiju i služite se posebnim ručnikom i ubrusom za lice.

Liječenje

U slučajevima infektivnog konjunktivitisa što su ga uzrokovale bakterije liječnik će vam prepisati antibiotičke kapljice ili mast za oči, koje ćete primijeniti nakon što ste isprali iscjedak s kapaka toplom vodom. Nakon tjedan – dva konjunktivitis bi morao proći. Virusne infekcije obično nestaju same od sebe premda u nekim slučajevima traju i nekoliko tjedana. Novorođenče s oftalmijom neonatorum liječi se u bolnici antibiotičkim kapljicama.

Ako možete utvrditi uzrok alergijskog konjunktivitisa, možda ćete ga moći izliječiti antihistaminskim kapljicama za oči koje možete dobiti bez recepta, no svakako se obratite liječniku.