Katarakta Simptomi i Liječenje

katarakta

Katarakta je postepeno zamućenje želatinaste tvari koja tvori leću oka. Katarakta blokira ili iskrivljuje svjetlo koje ulazi u oko i tako postupno smanjuje vid; no u nekim slučajevima gubitak vida nije nikada toliko ozbiljan da bi zahtijevao liječenje. Obično su zahvaćena oba oka i to u većini slučajeva jedno više od drugoga.

Najčešći uzrok katarakte je progresivno oštećenje leće u starosti. Ostali uzroci su iritis, ozljeda očne jabučice (u tom slučaju zahvaćeno je samo ozlijeđeno oko), šećerna bolest i kortikosteroidni lijekovi koji se uzimaju per os (na usta) za liječenje neke druge tegobe (koja s kataraktom nema veze) ili se dulje vremena primjenjuju u kapima za oči. Taj je poremećaj obično nasljedan, a u nekim slučajevima javlja se od rođenja ili ubrzo nakon porođaja.

Katarakta simptomi

Glavni simptom u svim slučajevima je slabljenje ili iskrivljenje vida; u nekim slučajevima vid je slabiji na jarkom suncu. Osim kod uznapredovalih slučajeva, kataraktu ne možete lako zamijetiti; u uznapredovalim slučajevima leća može postati bijela, mutna i vidljiva kroz zjenicu. U rijetkim slučajevima vrlo uznapredovala katarakta uzrokuje bolnu upalu i tlak u oku.

Učestalost

Katarakta je prilično česta, a vjerojatnije ćete je dobiti u starosti kad leće oslabe. Godišnje se od te bolesti razboli jedna na 500 osoba.

Opasnosti

Katarakta može dovesti do teškog pogoršanja vida, ali se može u svako doba ispraviti kirurškim zahvatom.

Što poduzeti?

Obratite se okulistu ako zamijetite bilo kak­vo slabljenje ili pogoršanje i zamućenje vida. Specijalist može dijagnosticirati kataraktu ili može posumnjati na nju ako vam se naočalama ne poboljša vid.

Katarakta liječenje

Jedini lijek za kataraktu je odstranjenje oboljele leće (to je najčešća operacija oka). Prema tome, ako vam vid nije previše stradao, liječnik će se samo pobrinuti da dobijete naočale keje će vam najviše koristiti. Specijalist će u nekim slučajevima kod odraslih osoba preporučiti operaciju ako je katarakta zahvatila oba oka, a vid se toliko pogoršao da obavljanje svakodnevnih poslova postaje teško, ili ako je zahvaćeno jedno oko a posao zahtijeva dobar vid na oba oka. Potpuno razvijena katarakta kod dojenčeta ili djeteta mora se liječiti što je prije moguće radi sprečavanja razvoja trajnog “lijenog oka”.

Pri operaciji se daje opća ili lokalna anestezija. Obično se vadi cijela leća, ali u nekim slučajevima odstranjuje se samo tvar u leći (malom iglom), a ostavlja se prozirna kapsula leće. Ovaj drugi postupak je pogodniji za djecu.

Zbog odstranjenja leće oko postaje vrlo dalekovidno. To se ispravlja naočalama, kontaktnim lećama ili plastičnim lećama koje se stavljaju u oko prilikom operacije. Ako ne vidite tako dobro kako ste očekivali, uzrok je obično neka mana mrežnice, u stražnjem dijelu oka, koja prije operacije nije bila primjetljiva zbog zamućenja leće. Najčešća mana mrežnice je degeneracija makule.