Ječmenac

ječmenac

Poput svih dlaka i trepavice rastu iz folikula – jamica u koži. Te se jamice mogu često inficirati. Uzročnik te infekcije obično je stafilokok. Na rubu kapka razvija se bolan otok, nalik na furunkul, oko korijena trepavice. Na otoku se javlja bijela glavica gnoja koja se zove ječmenac (katkada i hordeolum); za nekoliko dana ječmenac pukne, bol popusti i trepavica otpadne.

Ječmenac traje oko sedam dana i kapak zacjeljuje. Međutim, ječmenci se često vraćaju u kratkom vremenskom razdoblju, pa se ponekad može desiti da se na kapcima stvori nekoliko ječmenaca istodobno. U oba slučaja to se dogodilo, vjerojatno, zato što su se bakterije,  koje su uzrokovale prvi ječ­menac. proširile i inficirale druge folikule trepavica.

Što poduzeti ako imate ječmenac?

Bol će prije popustiti ako pospješite pucanje gnojnog vrha ječmenca. Čim se pojavi upala, stavljajte na kapak tople obloge tri puta dnevno: omotajte čist tampon oko drvene žlice, zamočite ga u toplu vodu. a potom blago pritiskajte tamponom ječmenac. Kada tim oblozima potisnete gnoj, povucite trepavicu i gnoj će se iscijediti. Pažljivo operite oko da isperete sav gnoj.
Ako se ječmenci stalno vraćaju, obratite se liječniku koji će odlučiti da li vam je potreban antibiotik.