Iritis Oka Simptomi i Liječenje

iritis oka

Iritis oka je upala irisa (šarenice). Zbog tog poremećaja mikroskopski sitne bijele stanice iz upaljenog područja (zajedno s povećanom količinom bjelančevina, koje istječu iz malih krvnih žila šarenice) lebde u očnoj vodici između šarenice i rožnice. Ako ima mnogo lebdećih stanica, one se mogu priljubiti uza stražnji dio rožnice ili se istaložiti na dno očne vodice. Uzrok iritisa nije poznat, no poremećaj se može katkada pojaviti zajedno s nizom bolesti, uključujući, na primjer, reumatoidni artritis i ankilozantni spondilitis. Iritis može zahvatiti jedno ili oba oka.

Iritis oka – simptomi

Javlja se osjećaj smetnje u oku koje pocrveni. To je popraćeno blagim smanjenjem vida. Ako se očni tlak poveća, može doći do bolova, premda su najčešće svi simptomi blagi.

Učestalost

Iritis nije čest poremećaj. Godišnje samo jedna na 2000 osoba traži liječničku pomoć zbog te tegobe. Bolest se javlja u svakoj životnoj dobi, ali najčešće u mladih odraslih osoba.

Opasnosti

Ako se liječi rano, iritis obično nije ozbiljna tegoba. Međutim, ako ne zatražite liječničku pomoć, mogu se razviti komplikacije. U očnoj vodici može se nakupiti toliko bijelih stanica da one blokiraju otvor kroz koji se tekućina odvodi iz oka uzrokujući vrst glaukoma. Ta se komplikacija može također razviti ako stražnji dio upaljene šarenice prianja uz prednji dio leće, a posljedica toga je zaustavljanje očne vodice iza šarenice. Dugotrajni iritis može uzrokovati kataraktu.

Što poduzeti?

Kad opazite bilo kakav znak crvenila, smetnji i gubitka vida, ma kako slab bio, obratite se liječniku. Ako liječnik ustanovi da imate iritis, držite se slijedećeg savjeta: što prije započnete liječenje, to će biti lakše svladati bolest, a vjerojatnost da će se pojaviti komplikacije bit će manja.

Iritis oka – liječenje

Kortikosteroidne kapljice za oči ili kortikosteroidna mast daju se za ublažavanje upale; u težim slučajevima može se dati injekcija kortikosteroida između očne spojnice i bjeloočnice uz lokalnu anesteziju. Također ćete dobiti kapljice za proširenje zjenice kako bi se spriječilo prianjanje stražnjeg dijela upaljene šarenice uz prednji dio leće. Eventualno povećanje očnog tlaka regulira se tabletama.
Usprkos ranom liječenju, iritis se često vraća, premda poremećaj uglavnom s vremenom potpuno nestaje.