Glaukom Oka

glaukom oka

Glaukom oka je jedan od najčešćih i najtežih poremećaja kod osoba starijih od 60 godina. Liječenje u početnom stadiju je bitno jer neliječeni glaukom može naposljetku dovesti do sljepoće.

Cilijarno tijelo u oku neprestano proizvodi tekućinu koja se zove očna vodica i koja kola iz područja iza šarenice kroz zjenicu u komoru između šarenice i rožnice. Kod zdravog oka ta se tekućina odvodi iz oka kroz mrežu tkiva u kutu drenaže (spoj šarenice i rožnice), a zatim u kanal (Schlemmov kanal) koji vodi u male vene u vanjskom dijelu oka. Međutim, odvod tekućine je kod nekih očiju poremećen. Zbog toga očna vodica otječe sporije nego što se stvara – ili uopće ne otječe – pa raste tlak unutar očne jabučice.

Tlak izaziva kolaps krvnih žilica (u stražnjem dijelu oka) koje “hrane” živčana vlakna diska vidnog živca. Lišena krvi živčana vlakna počinju odumirati, a time počinje slabiti i vid. Oštećenje živčanih vlakana je nepovratno, a posljedica je gubitak vida. Stoga se glaukom mora što prije dijagnosticirati i liječiti tako da se gubitak vida svede na minimum. Uzroci, opseg i vrste glaukoma znatno se razlikuju. Najčešći oblici glaukoma koje smo ovdje opisali, su akutni glaukom i kronični glaukom simpleks.