Entropij – Uvrtanje Trepavica

oko

Entropij je stanje u kojem se rub donjeg kapka uvrće tako da se trepavice trljaju o površinu očne jabučice – očnu spojnicu i rožnicu. To stvara nadražaj i može završiti konjunktivitisom ili ulkusom rožnice. Uporni entropij može stalno oštećivati rožnicu i štetno djelovati na vid. Entropij se rijetko javlja u područjima umjerene klime.

Učestalost

To stanje pogađa uglavnom starije osobe. Fibrozno tkivo u gornjim kapcima omlohavi omogućavajući prekomjernu kontrakciju mišića u rubu kapka i uvrtanje ruba prema oku. Katkada se entropij javlja u bilo kojoj životnoj dobi, ali ga ne uzrokuje mlohavost mišića nego neka ranija tegoba s neprestanim nadražajem oka (kao kod konjunktivitisa) koji uzrokuje uvrtanje kapaka.

Što poduzeti?

Ako se radi o nekom ranijem nadražaju oka, obratite se liječniku da ga izliječi. U protivnom slučaju, izvrnite kapak i držite ga u tom položaju, te prilijepite jedan dio flastera na kožu ispod trepavica donjeg kapka, a drugi dio na obraz. Za nekoliko dana skinite flaster i provjerite da li se stanje popravilo. Ako se stanje nije time popravilo, obratite se liječniku koji to može otkloniti manjim kirurškim zahvatom (obično pod lokalnom anestezijom).