Egzoftalmus

egzoftalmus

Egzoftalmus je izbuljenost jedne ili obiju očnih jabučica. Uzrokuje ga otok mekog tkiva koje oblaže koštanu šupljinu u kojoj je smještena očna jabučica. Očna jabučica pomiče se prema naprijed, izlažući abnormalno velik dio prednjeg dijela očne jabučice, koji se suši i nadražuje. Pokretanje oka je ograničeno, jer otečeno tkivo zahvaća vanjske očne mišiće, a posljedica toga je dvostruka slika (dvoslika). U teškim slučajevima oko je toliko pomaknuto naprijed, da je opskrba krvlju ograničena i vid postaje ozbiljno zamućen; kapci se ne mogu zatvoriti, mogu se razviti ulkusi rožnice. Najčešći uzrok tog otoka je poremećaj u proizvodnji hormona štitne žlijezde.
Egzoftalmus može uzrokovati i tumor što raste iza očne jabucice ili upala tkiva u očnoj jabučici. Uzrok poremećaja otkriva se krvnim pretragama, rendgenskim snimkama i pregledom oka.

Egzoftalmus – liječenje

Ako se otkrije da je štitna žlijezda osnovni uzrok stanja, liječit će se njen poremećaj. Međutim, takvo liječenje možda neće suzbiti egzoftalmus. pa se u tom slučaju mogu dati kortikosteroidi ili će kirurg sašiti dio kapaka radi zaštite od kasnijih ulkusa rožnice. U teškim slučajevima izvršit će se operacija kako bi se smanjio tlak iza očne jabučice i tako ublažilo tegobe.