Dijabetička Retinopatija

dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija se javlja kod malog postotka ljudi koji boluju od šećerne bolesti – mnoge se kapilare (sićušne krvne žilice) mrežnice raspadaju, obično u oba oka. Iz preostalih žila mogu u mrežnicu istjecati krv i tkivna tekućina uzrokujući trajno smanjenje oštrine vida. Kod drugih bolesnika mogu se na mrežnici stvoriti krhke, nove krvne žile i, u mnogim slučajevima, krvariti u staklovinu oka (hladetinastu masu na očnoj jabučici), zamagljujući ili uništavajući vid u različitim vremenskim intervalima.

Krv se obično reapsorbira iz staklovine kroz mrežnicu, ali se oko oštećenih krvnih žila stvara ožiljak koji iskrivljuje ili uništava dijelove mrežnice i time dovodi do trajnog gubitka vida. Taj se poremećaj češće javlja kod dijabetičara koji ne paze na razinu šećera u krvi; no, svi su dijabetičari skloni retinopatiji pa moraju redovito kontrolirati oči.

Dijabetička retinopatija – liječenje

Dijabetička retinopatija se danas može vrlo djelotvorno kontrolirati suvremenom terapijom. Razvoj krhkih krvnih žila iz kojih istječe krv može se često spriječiti primjenom laserskih zraka.
Krvarenje u staklovinu oka, koje nije iščezlo u roku od godinu dana, može se liječiti tako da se staklovina drenira iz oka specijalnim instrumentima i zamijeni umjetnom tvari.