Akutni Glaukom Simptomi i Liječenje

akutni glaukom

Akutni glaukom iznenada zatvara kut otjecanja tekućine između rožnice i šarenice. On pogađa uglavnom starije dalekovidne osobe. Kod dalekovidnosti je razmak između rožnice i šarenice kraći nego inače, pa je kut otjecanja tekućine uži. S godinama se leća oka povećava i gura šarenicu naprijed, a to još više smanjuje kut. Kad je kut krajnje sužen, do zastoja u otjecanju tekućine može doći u svako doba. Kut blokira šarenica kad se povuče da poveća zjenicu na prigušenom svjetlu ili prilikom neke emotivne reakcije. Očna vodica, koja se stvara u komori iza šarenice, ne može u tom slučaju otjecati, pa tlak u očnoj jabučici raste. Šarenica se može sama od sebe povući iz kuta otjecanja tekućine, te smanjiti zjenicu. Ako se šarenica ne povuče već se ukliješti u kutu, tlak u očnoj jabučici i dalje raste izazivajući simptome akutnog glaukoma.
Obično je zahvaćeno samo jedno oko ali je kasnije i drugo oko vrlo izloženo napadaju.

Akutni glaukom – simptomi

U nekim slučajevima dolazi do kratkih prethodnih napadaja nekoliko mjeseci ili tjedana prije no što se pojavi potpuno razvijeni akuti glaukom. Napadaji se obično javljaju navečer, kad je svjetlo prigušeno, te traju sve dok šarenica blokira kanal otjecanja tekućine – obično jedan do dva sata. Vid postaje nejasan, bolesnik vidi vijenac oko svjetiljke, zamuti se rožnica (budući da tlak u očnoj jabučici gura u nju očnu vodicu), a oko je često crveno i boli; no, u tom stadiju nema trajnog oštećenja vida.
Pravi napadaj karakteriziraju isti simptomi, ali su ovaj put trajni i postepeno se pogoršavaju. Jaki bolovi, koji su posljedica povećanog tlaka u očnoj jabučici, mogu se osjetiti i u glavi i u oku, i često su popraćeni povraćanjem, čak i klonulošću. Rožnica je sve zamućenija zbog jakog tlaka tekućine, pa je katkada siva i zrnasta. Očna jabučica može biti vrlo bolna i tvrda na dodir.

Učestalost

Akutni glaukom je vrlo čest, naročito kod starijih ljudi. U Velikoj Britaniji, u dobnoj skupini između 45 i 65 godina jedna na 100 osoba boluje od neke vrste glaukoma, a iznad 65. godine jedna na 20. I muškarci i žene su jednako skloni toj bolesti. Polovica tih bolesnika traži liječničku pomoć zbog simptoma koji se javljaju prije pravog napadaja.
Akutni glaukom je otprilike isto tako čest kao kronični glaukom simpleks i jedan je od najčešćih poremećaja oka koji zahtijevaju hitno liječenje.

Opasnosti

Ako se pravi napadaj akutnog glaukoma počne liječiti rano, vid će se vratiti gotovo na normalu. No kad su napadaji već u toku, vlakna diska optičkog živca u stražnjem dijelu oka često su oštećena uzrokujući djelmični trajni gubitak vida; no, ako se napadaj posve zanemari, čovjek može potpuno oslijepiti.

Što poduzeti?

Zbog opasnosti za vid, bitno je liječenje u početnom stadiju; većina ljudi se ionako obraća liječniku zato što su simptomi krajnje neugodni.
Obratite se odmah liječniku čim opazite prvi znak napadaja. Ako dođe do napadaja izvan radnog vremena ambulante, otiđite u najbližu dežurnu bolnicu, gdje će vas primiti na očni odjel.

Akutni glautom – liječenje

U bolnici će vam dati kapi za oči kako bi se šarenica povukla iz kuta otjecanja tekućine. Da se smanji stvaranje očne vodice, dobit ćete injekciju lijeka, a možda i sredstvo za dehidrataciju u obliku tableta ili, u hitnim slučajevima, intravenoznu infuziju.
Ako ovako postupite, tlak u oku će vjerojatno pasti za nekoliko sati. Dan do dva iza toga pristupa se jednostavnoj operaciji – iridektomiji, uz lokalnu ili opću anesteziju, da se spriječe novi napadaji. Kroz šarenicu se napravi mali umjetni kanal za otjecanje očne vodice i provede ravno u kut otjecanja tekućine. Kanal se probuši kroz vanjski rub šarenice, obično ispod gornjeg kapka tako da se ne vidi. Budući da glaukom može kasnije lako zahvatiti i drugo oko, specijalist će vam svakako savjetovati da se iridektomija obavi i na zdravom oku dok ste još u bolnici. Uspješnost iridektomije u sprečavanju novih napadaja glaukoma vrlo je velika.
Ako ste odgađali liječenje, šarenica se više neće moći odstraniti iz kuta otjecanja tekućine, pa će biti trajno blokirana. U tom slučaju bit će potrebna složenija operacija drenaža glaukoma – kojom se omogućava otjecanje očne vodice neposredno iz oka, ispod očne spojnice. Primjenjuje se lokalna ili opća anestezija. I ova je operacija vrlo uspješna.

Dugoročni izgledi

Ako kirurška drenaža glaukoma uspije samo djelomično, tlak tekućine se u većini slučajeva mora regulirati ili drugom sličnom operacijom ili doživotnim uzimanjem lijekova.