Tumor Mozga Simptomi I Liječenje

tumor mozga

Prekomjeran ili abnormalan rast tkiva u mozgu ozbiljan je problem bez obzira na to da li je izraslina benigna ili maligna.

Naime, zaštitne kosti lubanje onemogućavaju rast bilo kakvog tumora prema van, te je meko moždano tkivo izloženo opasnom pritisku. Stoga razlika između benignih i malignih tumora, ako je riječ o mozgu, nije toliko značajna kao kod izraslina u drugim dijelovima tijela.

Tumor mozga simptomi

Povećanjem tumora raste i pritisak u lubanji. Posljedica su česte glavobolje, koje su često najbolnije kad bolesnik leži. Glavobolje su općenito popraćene mučninom i povraćanjem. Međutim, ponekad se povraćanje – koje je simptomatično za tumor mozga – javlja iznenada, bez ikakvog upozorenja u obliku mučnine. Porast pritiska može utjecati i na živce u pozadini oka, pa je moguć i zamagljen ili dvostruki vid. Ostali mogući simptomi zavise o mjestu izrasline u mozgu, i obuhvaćaju slabost na jednoj strani tijela, nestabilnost, gubitak njuha, gubitak pamćenja, čak i drastičnu promjenu ličnosti. Ti simptomi mogu isprva biti vrlo blagi, a zatim se postepeno pogoršavaju u toku nekoliko dana ili tjedana. U nekim slučajevima prisutnost tumora u mozgu može izazvati napadaje padavice. U rijetkim slučajevima tumora na mozgu djeteta, tumor se najčešće javlja u stražnjem dijelu mozga te uzrokuje glavobolje i, nakon nekog vremena, teturanje.

Učestalost

Tumori mozga mnogo su rjeđi od tumora dojke, pluća ili crijeva. Međutim, širenje raka iz tih dijelova tijela u mozak razmjerno je često. Sekundarni tumori (tumori koji su metastazirali iz nekog drugog dijela organizma) češći su u starijoj dobi, kad se rak općenito češće i javlja. Sekundarni tumori se šire i izazivaju simptome kao i primarni tumori.

Opasnosti

Ako se ne liječe, tumori mozga trajno će oštetiti moždano tkivo i u većini slučajeva izazvati smrt. Međutim, ako se benigna izraslina otkrije i liječi na vrijeme, izgledi na potpun oporavak su često izvrsni.

Što poduzeti?

Ako zamjećujete bilo koji od karakterističnih simptoma (osobito glavobolju koja se pogoršava kad legnete te je popraćena povraćanjem), obratite se liječniku koji će vas vjerojatno uputiti neurologu radi dijagnostičkih pretraga. Uz rendgensko snimanje (uključujući rendgensko snimanje grudnog koša budući da su sekundarni tumori mozga često posljedica malignih tumora u plućima), možda će vas uputiti i na kompjuteriziranu aksijalnu tomografiju, kao i angiografiju, a možda i na snimanje moždanih tkiva radioizotopima.

Liječenje

Benigni tumor se često odstranjuje kirurškim putem, i postupak se može pokazati potpuno uspješnim. Iako tumor može zahvatiti bitni dio mozga, ponekad se dio izrasline odstranjuje radi smanjenja pritiska i olakšanja simptoma. Nakon kirurškog odstranjivanja cijelog tumora ili njegovog dijela, ponekad se primjenjuje radioterapija (zračenje) radi uništavanja eventualno preostalih stanica tumora ili sprečavanja povrata simptoma.
Kirurški zahvat je obično manje uspješan kod malignih tumora mozga. No, i u takvim slučajevima postoje načini olakšanja simptoma i tegoba. Oteklina, a time i pritisak oko izrasline, mogu se smanjiti kortikosteroidnim lijekovima. U slučaju epileptičnih napadaja prepisuju se antikonvulzivna sredstva. Teške glavobolje suzbijaju se raznim analgeticima.