Sindrom Karpalnog Tunela Simptomi I Liječenje

sindrom karpalnog tunela

U nekim dijelovima tijela živci prolaze kroz skučene prostore i tu može doći do teškog uklještenja ako okolna tkiva oteknu. Jedan od važnih živaca koji je osobito podložan ovakvom oštećenju je srednji živac koji prenosi signale od šake do mozga i obrnuto. Na svom putu kroz ručni zglob živac prolazi kroz tunel što ga tvore kosti ručnog zgloba (kosti karpusa) i čvrsta membrana s donje strane ručnog zgloba koja povezuje kosti. Taj je prolaz – karpalni tunel – krut; ako tkiva u njemu iz nekog razloga oteknu, ona će pritiskati i ukliještiti živac. Pritisak na živac izaziva bolno stanje, poznato kao sindrom karpalnog tunela.

Učestalost

Sindrom karpalnog tunela prilično je čest poremećaj, osobito među ženama koje se bliže srednjoj dobi. Postoje određeni dokazi prema kojima promjena ravnoteže ženskih seksualnih hormona može dovesti do nakupljanja tekućine, a time i do otekline u ručnim zglobovima u doba menopauze. Do toga može doći i u trudnoći uslijed zadržavanja tekućine.

Sindrom Karpalnog Tunela – Simptomi

Simptomi sindroma karpalnog tunela obuhvaćaju trnce i povremenu obamrlost dijela šake, što je često popraćeno bolovima koji “sijevaju” uz ruku od ručnog zgloba. Bolovi su općenito jači noću, a mogu biti i tako jaki da vas probude iz dubokog sna; bolovi će se donekle smanjiti ako spustite šaku niz krevet, te je protrljate ili protresete. Ako je stanje teško, može dovesti do trajne obamrlosti i slabosti palca te jednog ili više prstiju. Sindrom može pogoditi jednu šaku ili obje.

Liječenje

U nekim slučajevima tegoba nestaje sama od sebe. Ponekad pomaže stavljanje udlage na šaku u toku noći. Liječnik će vam možda prepisati diuretik radi smanjenja tekućine u oteklim tkivima; injekcija kortikosteroidnog lijeka u zglob šake može pomoći protiv upale. No, ako osjećate jake i trajne bolove, najbolji lijek je operacija. Kirurg će osloboditi ukliješteni živac tako da prereze čvrstu membranu i time živcu dade više prostora. To je obično vrlo uspješan postupak koji odmah olakšava tegobe, zahtijeva vrlo kratak boravak u bolnici (dan-dva), te ostavlja jedva zamjetljiv ožiljak s unutarnje strane ručnog zgloba.