Periferna Neuropatija Simptomi I Liječenje

periferna neutropatija

Oštećenje perifernih živaca (tj. živaca u tijelu, a ne u mozgu i leđnoj moždini) naziva se stručno perifernom neuropatijom. Oštećenje ponekad nastupa kao komplikacija nekog dugotrajnog poremećaja, kao što je šećerna bolest, alkoholizam, nedostatak nekih vitamina ili tumori u određenim dijelovima tijela. Postoje i mnogi drugi mogući uzroci oštećenja perifernih živaca npr. prekomjerne doze nekih lijekova i prekomjerna izloženost nekim kemikalijama (osobito arsenu, živi, olovu i tzv. »organskofosfornim« kemikalijama koje nalazimo u sredstvima za uništavanje korova).

I neke infekcije mogu neposredno napasti periferne živce: među njima je najčešća guba, iako i difterija, dječja paraliza i tetanus mogu imati isto djelovanje. U vrlo rijetkim slučajevima i blaga virusna infekcija može izazvati tešku perifernu neuropatiju. Oporavak u takvim slučajevima obično je potpun.

Periferna neuropatija simptomi

U većini oblika periferne neuropatije simptomi postepeno nastupaju u toku mnogo mjeseci (drastičan izuzetak je Guillan-Barreov sindrom). Često se najprije javljaju trnci, i to na šakama i stopalima odakle se polako šire duž udova do trupa. Nakon toga može istim putem uslijediti obamrlost. U nekim slučajevima propadaju mišići s općim slabljenjem snage mišića u cijelom tijelu.

Učestalost

Bolest je razmjerno česta među alkoholičarima i dijabetičarima. Slučajevi izazvani nakupljanjem toksičnih kemikalija rijetki su u općoj populaciji, ali su donekle česti među radnicima u nekim industrijskim granama i na poljoprivrednim dobrima. Postoje određeni dokazi prema kojima neke vrste periferne neuropatije, koje se razvijaju bez očitog razloga, mogu biti naslijeđene abnormalnosti.

Opasnosti

Ako je obamrli dio vašeg tijela ozlijeđen, možda nećete biti svjesni ozljede sve dok ne dođe do infekcije ili ulceracije. Ako je uzrok poremećaja guba, ručni i nožni prsti mogu biti nepovratno oštećeni. Postepeno propadanje mišića može dovesti do slabosti ili paralize.

Što poduzeti?

Pravodobna dijagnoza je važna budući da je polagano oštećenje živaca obično ireverzibilno. Ako osjećate trnce u šakama i stopalima (osobito ako se bilo koji od faktora koji mogu izazvati ovo stanje može primijeniti na vaš slučaj), obratite se liječniku koji će vas vjerojatno uputiti neurologu radi pretraga. Neurolog će vam uzeti opću patološku i osobnu anamnezu, te vas pregledati ne bi li otkrio utrnula mjesta ili slabost mišića. Specijalne pretrage ovise o mogućem uzroku tegobe.

Periferna neuropatija liječenje

Periferna neuropatija ne može se neposredno riješiti lijekovima ili kirurškim zahvatom. Međutim, ako se utvrdi da je uzrok oštećenja živca neki drugi poremećaj, temeljitije liječenje osnovnog oboljenja trebalo bi usporiti ili zaustaviti napredovanje periferne neuropatije. Ako su “krive” toksične kemikalije, bilo bi najbolje da se više ne izlažete opasnoj tvari, ili da izloženost smanjite. To može značiti i promjenu radnog mjesta, odnosno zanimanja.

U teškim slučajevima u kojima je došlo do jakog oštećenja mišića, bit će vam možda potrebna fizikalna terapija, te pomagala koja će vam omogućiti veću pokretljivost i samostalnost – štapovi ili okviri za hodanje, te šipke u kupaonici. Liječnik će vas također upozoriti da pazite na mogućnost nezamijećenih rana na obamrlim udovima, te da se obratite stručnom licu kad god zadobijete modricu ili otvorenu ranu. Dogovorite se s pedikerom da vam se pobrine za stopala, i nosite udobne cipele.