Ozljede Leđne Moždine

ozljede glave

Koštani kralješci (kralješnica) koji štite leđnu moždinu odvojeni su međusobno diskovima (pločicama) elastične hrskavice. Diskovi nam omogućavaju da u određenoj mjeri savijamo i izvijamo leđa.
Živčani snopovi koji tvore leđnu moždinu prenose živčane impulse od mozga do tijela i obrnuto. To nam omogućuje da upravljamo pokretima i osjećamo npr. dodir ili toplinu. Ako je leđna moždine oštećena (nesrećom), dio ili dijelovi tijela ispod mjesta ozljede mogu također biti time pogođeni. Oštećenje može biti privremeno, iako neki slučajevi završavaju trajnim invaliditetom.

Simptomi ozljede

Pogođeno područje tijela zavisi o mjestu oštećenja leđne moždine. Mogući simptomi obuhvaćaju obamrlost. slabost ili paralizu svih mišića ispod mjesta ozljede, uključujući paralizu mišića koji upravljaju radom crijeva i mokraćnog mjehura. Rjeđe su pogođeni mišići samo na jednoj strani tijela. Ozljeda leđne moždine ne mora biti popraćena bolovima, ali zato popratna ozljeda susjednih živaca često uzrokuje vrlo jake bolove – kao kod npr. išijasa.

Za razliku od simptoma kod nekih vrsta ozljeda mozga, koji se mogu pojaviti tek nakon dužeg vremena, simptomi oštećenja leđne moždine javljaju se gotovo uvijek odmah nakon ozljede.

Učestalost

Ozljede leđne moždine znatno su rjeđe nego ozljede mozga. Ipak podaci naše medicinske literature navode da povrede kičmenog stupa i leđne moždine iznose od 1-4% svih povreda.
Većina ozljeda leđne moždine posljedica je padova ili prometnih nesreća; jedan od glavnih uzroka su trzajne ozljede pri naglom zaustavljanju automobila, pri čemu iznenadno trzanje glave oštećuje leđnu moždinu u vratu.

Opasnosti

Ozljeda leđne moždine u vratu može biti smrtonosna ako su oštećeni živci koji upravljaju disanjem; ona može isto tako dovesti do potpune paralize ruku i nogu, kao i do opće obamrlosti od vrata naniže. Ozljede drugih dijelova leđne moždine obično nisu fatalne, ali mogu izazvati trajni, teški invaliditet. Paraliza mokraćnog mjehura često dovodi do učestalih infekcija urinarnog trakta; obamrli dijelovi tijela posebno su osjetljivi na ozljede. Osim toga, nepokretni bolesnici imaju tegoba s ranama od ležanja. Ozljede leđne moždine mogu utjecati i na spolni život, npr. otežati izbacivanje sjemena (ejakulaciju) kod muškaraca.

Što poduzeti?

Ozbiljna ozljeda leđne moždine očito zahtijeva hitno bolničko zbrinjavanje. Ako osoba koja je doživjela nesreću ne može micati nogama ili se tuži na obamrlost, odmah potražite stručnu pomoć. Nemojte micati povrijeđenoga: pogrešan pokret može još više ozlijediti živce. Kola hitne pomoći opremljena su specijalnim nosilima za prenošenje teško ozlijeđenih osoba. Najbolje je da budete uz povrijeđenoga i da ga smirite govoreći mu da je pomoć na putu.

Kralješnica se čim prije rendgenski snima kako bi se utvrdilo mjesto i opseg oštećenja. Liječnici će vjerojatno ispitati jesu li donji dijelovi tijela utrnuli, obično tako da ih jednostavno dotaknu iglom. U nekim slučajevima snima se i mijelogram kako bi se utvrdilo je li leđna moždina samo natučena – u kojem slučaju postoje dobri izgledi na oporavak bez posebnog liječenja – ili ozbiljnije oštećena.

Liječenje ozljede leđne moždine

Samopomoć: ozljeda leđne moždine s trajnim posljedicama neizbježno znači drastičnu promjenu načina života. Ako pretrpite ovakvu ozljedu, možda ćete morati ostati u bolnici i nekoliko mjeseci. Uz pomoć raznih medicinskih stručnjaka učit ćete nove načine kretanja i rješavanja svakodnevnih problema u životu. U kući ćete možda morati izvršiti neke preinake – na primjer, možda nećete moći svladavati stepenice – ali biste se morali maksimalno potruditi da nastavite s prijašnjim radnim navikama. Ako to nije moguće, tražite od liječnika ili socijalnog radnika informacije o tečajevima i udruženjima invalida.
U nas informacije o tome daju Centri za rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u bolnicama, kao i bolnički odjeli u toplicama (Stubičke, Krapinske, Lipik, Varaždinske i dr.).
Stručna pomoć: liječenje mogućeg oštećenja leđne moždine počinje odmah nakon ozljede. Ako su teško oštećeni kralješci, ponekad je uputan kirurški zahvat, iako je za ozdravljenje često dovoljno mirovanje u krevetu. Međutim, teško oštećeni živčani snopovi ne zacjeljuju sami od sebe, te se ne mogu liječiti lijekovima ili kirurškim putem. Isprva bolesnik mora ležati uglavnom nepokretno i pod stalnom paskom kako bi se uočilo poboljšanje stanja. Ako je ozlijeđen vrat, glava se s obje strane podupire kako bi se spriječili nepotrebni pokreti. U toku promatranja bolesnik zahtijeva i intenzivnu njegu – hranjenje, redovito okretanje kako bi se spriječio razvoj rana od ležanja (dekubitusa), kao i brigu oko mokrenja i stolice. Ovaj stadij liječenja može trajati nekoliko tjedana; ako nakon toga bolesnik ostane invalid, ekipa liječnika, medicinskih sestara, fizioterapeuta i radnih terapeuta započet će s rehabilitacijom. Cilj je rehabilitacije iskorištenje preostale snage mišića. Postoji niz mehaničkih i električnih pomagala kojima se razvijaju fizičke vještine invalida i pridonosi njihovoj samostalnosti. Ako je ozlijeđen donji dio leđa, te prema tome ruke nisu pogođene, pacijent može steći razmjernu samostalnost iako će se vjerojatno morati kretati invalidskim kolicima. Ciljevi i način svake vrste liječenja očito zavise o stupnju ozljede. No, ako ste postali invalid, ne morate se stidjeti da tražite savjet i pomoć u rješavanju – na primjer – seksualnih problema.

Dugoročni izgledi

Važno je da bolesnik i njegova (njezina) obitelj ne izgube strpljenje. Ponekad mogu proteći tri do četiri mjeseca prije procjene stupnja invalidnosti i izgleda na oporavak. U tom dugom i teškom razdoblju hrabrost, odlučnost i dobra volja mogu odigrati zna­čajnu ulogu u ozdravljenju.