Encefalitis

encefalitis

Encefalitis je upala moždanih stanica. Uobičajeni uzrok je virusna infekcija. U nekim slučajevima, virus se širi u živčani sustav od infekcije kao što su zaušnjaci, ospice ili infekciozna mononukleoza. Međutim, u nekim slučajevima encefalitis je jedina posljedica infekcije. Postoji još nekoliko vrsta infekcija mozga koje ne uzrokuju virusi na primjer, afrička bolest spavanja uzročnik koje je jednostanični organizam što ga prenosi muha ce-ce, no takve su bolesti praktički nepoznate u Europi.

Simptomi

Stupanj ozbiljnosti encefalitisa može se uvelike razlikovati. U blagim slučajevima, simptomi su nalik na simptome svake virusne infekcije – povišena temperatura, glavobolja te gubitak energije i apetita. Kod težih slučajeva moždana je funkcija očitije pogođena, uz razdražljivost, nemir, pospanost i možda fotofobiju. U najtežim slučajevima može doći do gubitka snage mišića u rukama i nogama, dvostrukog vida, pogoršanja govora i sluha te, konačno, do kome.

Učestalost

Blagi oblik encefalitisa prilično je čest. Međutim, simptomi se često pogrešno pripisuju blagoj gripi ili se ne mogu razlikovati od simptoma neke druge bolesti, pa mnogi ljudi nisu ni svjesni da imaju encefalitis. U otprilike jednom slučaju na 1000 ospice izazivaju blagi encefalitis. Teški oblici ove bolesti vrlo su rijetki.

Opasnosti

Mnogo toga ovisi o dobi bolesnika i o mikroorganizmu – uzročniku bolesti. Kod dojenčadi i starijih osoba encefalitis može biti smrtonosan, ali se osobe u drugim dobnim skupinama često potpuno oporavljaju, čak i nakon teške i duže bolesti. Usprkos opasnosti od trajnog oštećenja mozga, ozbiljne posljedice javljaju se samo u malom broju slučajeva.

Što poduzeti?

Ako zamijetite simptome encefalitisa, osobito ako ste nedavno preboljeli virusnu infekciju poput ospica, obratite se liječniku koji će vjerojatno zatražiti dijagnostičke pretrage – krvnu sliku, rendgensku snimku lubanje i elektroencefalogram (EEG). Od bitne je važnosti, kod infekcija živčanog sustava, pretraga cerebro-spinalnog likvora koji se uzima lumbalnom punkcijom.

Liječenje encefalitis – a

Budući da virusi obično ne reagiraju na antibiotoke, liječenje je u osnovi usredotočeno na olakšanje simptoma te omogućavanje prirodnom obrambenom sistemu organizma da nadvlada infekciju. U većini slučajeva to znači njegu i dobru ishranu. Ponekad kortikosteroidni lijekovi mogu pomoći da se suzbije upala. Kod teških slučajeva bolesnik se hrani nazogastričnom sondom, a disanje možda treba podržavati respiratorom. Oporavak nakon teškog oblika bolesti može biti polagan, a ponekad je potrebna i pomoć fizioterapeuta kako bi se ponovno naućile osnovne vještine, kao što je jasan govor ili sposobnost upotrebe vilice i noža. U takvim slučajevima, koji su rijetki, možda ćete zavisiti o liječničkoj i obiteljskoj pomoći i do godine dana.