Vrste Kila

Epigastrična kila

Slabo mjesto u središnjim trbušnim mišićima omogućava ispad masnog tkiva koje prekriva crijeva na potezu između pupka i prsne kosti.
Simptomi Kila je obično mala i ne mora se stvoriti vidljiv otok, ali katkada može uzrokovati lošu probavu, podrigivanje pa i povraćanje.
Učestalost Vrlo je rijetka. Na nju otpada svega 2% svih kila.
Opasnosti Bolno uklještenje je moguće, iako vrlo rijetko.

Liječenje Ako kila ne stvara tegobe, možda operaci­ja neće biti potrebna. Ako je potrebna, prosječno se ostaje u bolnici 2 do 5 dana. Rekonvalescencija: 2-4 tjedna.

Paraumbilikalna kila

(kila trbušne stijenke – pored pupka). Mišići trbušne stijenke mogu ponekad oslabiti neposredno iznad ili ispod pupka.
Simptomi Opći osjećaj težine u trbuhu, katkada po­praćen bolovima. Otok se može (ali ne mora) vidjeti na pupku.
Učestalost Vrlo je česta, i 5 puta češća kod žena. Predebele žene, višerotkinje, posebno su sklone paraumbilikalnoj kili.
Opasnosti Moguće opasnosti od opstrukcije i/ili ukIještenja.
Liječenje Obično se preporuča operacija. Prosječni boravak u bolnici 2 do 5 dana; rekonvalescencija 4 do 6 tjedana.

Bedrena kila

Ova kila nastaje na sličnom mjestu kao i direktna preponska kila, ali malo niže.
Simptomi Katkada ih nema, pa ni otoka. Mnoge takve kile otkriju se tek kad se ukliješte ili kad dođe do opstrukcije.
Učestalost Jedna osoba na 250 ima po jednu (ili dvije) bedrene kile; osobito su joj sklone pretile žene, koje su rodile mnogo djece.
Opasnosti Budući da je otvor kroz koji ispada bedrena kila malen, opasnost od opstrukcije ili uklještenjaje velika.
Liječenje Kao kod preponske kile.

Preponska kila

Postoje dvije vrste preponske kile. Kod direktne preponske kile organi u trbušnoj šupljini razmiču slabe mišiće trbušne stijenke oko prepone. Indirektna preponska kila, koja je 20 puta češća kod muškaraca, izbočuje se niz preponski prolaz (jedan od kanala kroz koji se, kod muškaraca, sjemenici spuštaju iz trbuha u mošnju neposredno prije rođenja).
Simptomi Ispupčenje ili možda samo osjećaj težine u području prepona.
Učestalost Jedna na 60 osoba ima jednu, a vrlo često dvije preponske kile. Obje vrste su češće kod muškaraca.
Opasnosti Moguće komplikacije su opstrukcija i uklještenje.
Liječenje Operacijom se odstranjuje izbočenje i jačaju slabi mišići. Prosječni boravak u bolnici 2 dana, rekonvalescencija oko 4 tjedna.

Pupčana kila

Ta se kila javlja kao meko izbočenje tkiva oko pupka novorođenčeta, čija se trbušna stijenka još nije potpuno razvila.
Simptomi Pupčana kila rijetko stvara novorođenčetu smetnje. Mala oteklina se najčešće javlja kad beba plače.
Učestalost Statističkih podataka nema, premda je ta kila vrlo česta, zato što pupčane kile mogu proći same od sebe u toku godine dana nakon rođenja.
Opasnosti Budući daje kilni otvor širok, praktički nema opasnosti od uklještenja ili opstrukcije.
Liječenje Ako pupčana kila potraje ili stvara tegobe, dijete se obično operira između 3. i 5. godine života. Prosječan boravak u bolnici 2 do 5 dana, rekonvalescencija 2 tjedna.

Postoperativna kila

Ona nastaje kao posljedica operacije u trbušnoj šupljini. Prerezani mišići trbušne stijenke zacijele, ali su oslabljeni, pa se crijeva mogu izbočiti kroz slabu točku.
Simptomi Postoperativne kile gotovo uvijek stvaraju vidljiva ispupčenja uz bolove u trbuhu.
Učestalost Kod predebelih ljudi, koji se ne kreću nakon operacije u trbuhu, često se razvija postoperativna kila. Također se često javlja kod starijih ili mršavih ljudi.

Kirurško liječenje

Operacija oslabljenog mišića, kroz koji ispada meko tkivo, obavlja se obično onda kad nastala kila stvara bolove ili kad prijeti opasnost uklještenja ili opstrukcije kile.
Tok operacije: ovisno o mjestu i težini kile dobit ćete lokalnu ili opću anesteziju. Iznad kile napravi se mali rez i ispupčeno se tkivo gurne natrag na mjesto. Zatim se mišići čvrsto međusobno sašiju. Operacija obično traje manje od jedan sat.
Nakon operacije: Liječnik će vam savjetovati da ustanete još istog dana ili prvi dan nakon operacije. Mjesto operacije će vas boljeti, pa ćete dobiti lijek protiv bolova. Za dva do pet dana morali biste izići iz bolnice.
Šavovi: na oslabljenom području mišićne stijenke
Rekonvalescencija: Nakon nekoliko dana moći ćete se vratiti na posao i prihvatiti se uobičajenih svakodnevnih aktivnosti, ali će vam liječnik savjetovati da ne dižete ništa teško do 3 mjeseca.