Ukočenost Ramena

Ukočenost ramena

Ponekad se rame ne može normalno gibati zbog ukočenosti i bolova. Bolest se zove ukočenost ramena i obično je posljedica beznačajne ozljede ili manje tegobe kao što su tendinitis ili bursitis. To dovodi do neiskorištenosti zgloba, što pojačava ukočenost i bolove, nakon čega nastaje još veća neiskorištenost itd. Naposljetku ne možete gotovo ni maknuti rukom, a bolovi su često tako jaki da ne možete spavati. Bolovi mogu biti ograničeni na rame, ali se mogu vrlo često proširiti i na nadlakticu i/ili na vrat.

Ako se ne liječi, stanje se polako pogoršava. Simptomi se postepeno pogoršavaju (kroz nekoliko mjeseci), pa se nekoliko mjeseci smiruju, nakon čega slijedi polagano razdoblje postepenog poboljšanja. Poslije toga se bolovi obično više ne osjećaju, ali pokretljivost ramena često ostaje trajno umanjena. Potražite liječničku pomoć.

Liječenje

Ako je rame ukočeno u blagom obliku, treba ga što više razgibavati. Za ublažavanje bolova pijte aspirin ili paracet, plivalgin. Ako je rame vrlo ukočeno, možda ćete nekoliko dana morati mirovati prije no što ga počnete pokretati. Liječnik će vam vjerojatno dati antireumatik da smiri upalni proces, a može vas uputiti fizioterapeutu radi liječenja. Injekcije kortikosteroida u rame mogu pridonijeti pokretljivosti, no učestalo davanje takvih injekcija može oštetiti zglob, pa o takvom obliku liječenja valja dobro razmisliti.

Ako su vaše tegobe jake i uporne, postoji još jedna mogućnost liječenja: manipulacija ramena do krajnjih granica pod općom anestezijom. Ako se odmah pristupi liječenju, ukočenost ramena mora proći, pa su izgledi za uspostavljanje bezbolne pokretljivosti dobri.