Tenosinovitis

Tenosinovitis

Neke tetive, naročito one koje pokreću prste i palac, ovijene su membranom (surovijom) koja omogućava slobodno gibanje tetive. Sinovijalna membrana se može upaliti i oteknuti, naročito ako neprekidno ponavljate neke kretnje prstima – npr. pri tipkanju na pisaćem stroju ili radom na tekućoj vrpci. S vremenom će membrana zacijeljeti, ali može pri tome postati prenapeta ili preuska.

Napeta sinovijalna membrana ograničava kretanje tetive koju oblaže, a posljedicu tog poremećaja nazivamo tenosinovitisom. Primjer posljedica te upale je lakša tegoba koje se zove “škljocavi prst”; kod tog poremećaja suženje sinovijalne membrane otežava ispružanje prsta pošto ste ga skvrčili. Mehanizam za pružanje prsta zastane na nekoliko trenutaka, a zatim tetiva iznenada uspije svladati zapreku i prst završava kretnju naglim trzajem. U takvim je slučajevima područje iznad tetive bolno i osjetljivo, prst boli, a u trenutku svladavanja zapreke čuje se tiho škljocanje.

Osim mehaničkih faktora tenosinovitis ponekad uzrokuje i infekcija. U takvim slučajevima prst je vrlo bolan i gotovo neupotrebljiv, a možete imati i druge simptome i osjećati se općenito bolesni.

Što poduzeti?

Ako simptomi upozoravaju na mogućnost infekcije, odmah se obratite liječniku. Bit će potrebno liječenje antibioticima, a možda i kirurški zahvat radi odstranjenja gnoja što ga stvaraju bakterije. Neugodni neinfektivni tenosinovitis liječi se katkada injekcijama kortikosteroida. Ako stanje potraje, obavlja se jednostavna operacija, tj. raspor sužene sinovijalne membrane koji će ponovno omo­gućiti slobodno kretanje tetive