Spondiloza Simptomi

Spondiloza

Spondiloza je stvrdnjavanje i kočenje kralješnice, zbog čega ona gubi savitljivost. To se događa ako se suze neki prostori između kralješaka, što je posljedica degeneracije intervertebralnih diskova i gubitka elastičnosti zbog starenja, prekomjernog trošenja ili ozljede. Katkada se na kralješcima ili rubovima degeneriranih diskova razviju koštane izrasline, i one mogu vršiti bolan pritisak na razne živce na mjestima gdje se oni spajaju s leđnom moždinom. Suženje i stvrdnjavanje intervertebralnih zglobova je dodatno opterećenje za kralješnicu i njene potporne strukture (mišiće, ligamente i ostale vertebralne diskove), a svaki novi napor čini kralješnicu sklonijom ozljedama.

Simptomi

Blagi slučajevi su često bez simptoma. No, obično se javljaju povremeni bolovi u dijelu kralješnice koji je najjače zahvaćen (vidi, na primjer, Cervikalna spondiloza), koja pogađa vratne kralješke. Bolesnik osjeća sve jače bolove u leđima i teškoće pri saginjanju ili zakretanju tijela. Ako je zahvaćeno područje u donjem dijelu leđa, bolesnik može osjetiti sijevajuće bolove u stražnjici i nogama, karakteristične za išijas.

Učestalost

Spondiloza je česta, naročito nakon 40. godine života. Otprilike jedna na 150 osoba obraća se liječniku zbog te tegobe (u prosječnoj godini). Ako imate česte tegobe zbog prolapsa diska, možda ste posebno skloni spondilozi. Vrlo rijetko jaka spondiloza u donjem dijelu kičme stvara smetnje pri mokrenju, stolici ili hodanju.

Što poduzeti?

Ako smatrate da imate spondilozu, pokušajte s mjerama samopomoći što smo ih preporučili u liječenju bolova u leđima.
Potraju li simptomi dulje od tri – četiri dana, obratite se liječniku koji će vas nakon pregleda uputiti na rendgensko snimanje kralješnice i druge dijagnostičke pretrage radi postavljanja dijagnoze i određivanja daljeg specijalističkog načina liječenja.