Sistemni Lupus Eritematodes

Sistemni lupus eritematodes

Zbog ove bolesti (česta kratica SLE) dolazi do upale i oštećenja vezivnog tkiva u bilo kojem dijelu tijela. Stupanj bolesti i opseg zahvaćenog tkiva znatno se razlikuje od slučaja do slučaja. SLE najčešće uzrokuje upalu raznih membrana koje obavijaju bubrege, zglobove, pluća i druge organe. U mnogim slučajevima zahvaćena je koža. Na obrazima nekih bolesnika javlja se crveni osip koji se može proširiti na cijeli gornji dio tijela. Izlaganje suncu pogoršava osip.

Ako bolest napadne zglobove, vjerojatno će doći do ukočenosti i bolova koji se mogu pobrkati sa simptomima reumatoidnog artritisa. Međutim, najčešći i najteži simptom SLE-a je upala bubrega, koja će vjerojatno dovesti do insuficijencije bubrega. Bolesnici se mogu općenito osjećati loše, uz gubitak apetita i mršavljenje, te neznatno ali trajno povišenu temperaturu. Sistemni lupus eritematodes je teška bolest i većina ljudi, koji je dobiju, podlegnu nakon nekoliko godina. Na sreću je rijetka i zahvaća samo jednu na 20 000 osoba, uglavnom žene između 30. i 50. godine života.

Što poduzeti?

Tko god oboli od te bolesti, osjeća se tako loše da je samo pitanje vremena kad će se obratiti liječniku. Čvrsta dijagnoza SLE-a temelji se općenito na nalazima niza pretraga krvi. Napredak te bolesti se može tada usporiti ili čak zaustaviti energičnim liječenjem raznim lijekovima, kao što su kortikosteroidi, imunosupresivna sredstva i antireumatici. Fizikalna terapija i plazmafereza mogu se također pokazati korisnima. Osim toga, ako imate sistemni lupus eritematodes, liječnik će vas pozivati na redovite kontrole radi nadziranja toka bolesti.

Iako je bolest vrlo teška, 90% bolesnika može se nadati razmjerno normalnom životu najmanje desetak godina nakon što se pojavila bolest. Budući da SLE obično smanjuje djelotvornost obrambenog sustava tijela, bolesnik se mora čuvati svake infekcije. Uvijek se obratite liječniku kad zamijetite i najmanju ranicu. Prije no što se cijepite protiv bilo koje bolesti, morate naglasiti da bolujete od tog oblika kolagenoze.