Prolaps Diska Simptomi

Prolaps diska

Ovaj se izraz općenito upotrebljava vrlo slobodno. Ako mislite da vam je “iskliznuo” disk, vjerojatno ćete osjetiti takozvane nespecifične bolove u leđima (vidi bol u leđima). Točniji medicinski izraz je prolaps diska, i to je specifični poremećaj.

Svaki savitljivi intervertebralni disk sastoji se od vlaknastog vanjskog sloja koji obavija želatinastu unutarnju tvar. Ako dođe do degenerativne promjene diska i on postane manje gibak – možda zbog starenja ili preopterećenja leđa – nastaje prolaps diska. Drugim riječima, zbog pritiska se dio mekše tvari u unutarnjem dijelu istiskuje kroz slabu točku na vanjskom, tvrđem sloju. Time se gubi jastučasti efekt diska i nastaje bolni pritisak istisnute tvari na živac. U vrlo teškim slučajevima disk može puknuti.

Simptomi

Ako vam je disk ispao u vratu, vjerojatno ćete se ujutro probuditi s bolnim, iskrivljenim vratom koji možete ispraviti samo uz vrlo žestoke bolove. U rukama ili šakama možete osjetiti i slabost ili takozvane “mravce”. Simptomi prolabiranog diska bilo gdje ispod vrata mogu početi naglo ili se razvijati postepeno. Na primjer, pri pokušaju da nešto podignete možete iznenada osjetiti žestoku bol u leđima ili u jednom od udova, i to zato što zbog iznenadnog naprezanja prolabirani dio diska vrši bolan pritisak na živac. Možete imati i bolove u leđima koji se polako i tjednima pojačavaju. Ako je prolabirao disk u donjem dijelu kralješnice, možete dobiti išijas.

Učestalost

Prolaps diska je čest. Najčešće ispadaju diskovi u donjem dijelu leđa. Izuzev u vratu, prolabirani diskovi se obično vraćaju, ali najveća opasnost prijeti od ozljede leđne moždine. Smatra se daje 50-60% svih ishijalgija nastalo zbog prolapsa diska (a neki tvrde čak i 100%).

Što poduzeti?

Obratite se liječniku ako imate simptome prolapsa diska. Hitno zatražite njegovu pomoć ako u udovima osjetite slabost, obamrlost ili “mravce”, ili ako gubite kontrolu nad stolicom i mokrenjem. Liječnik će vam pažljivo pregledati leđa i noge, i uputiti vas na rendgensko snimanje kičme, a možda i na mijelografiju da otkrije točno mjesto ispada diska.
Liječenje ove tegobe je vrlo raznoliko. Ako je disk prolabirao u vratu, morat ćete nositi samo potpornu ogrlicu otprilike dva tjedna. No, mnogo toga ovisi o anamnezi i iskustvu vašeg liječnika u vezi s tom tegobom (vidi liječenje bolova u leđima).