Polyarteriitis

Polyarteriitis

Polyarteriitis nodosa je vrlo rijetka bolest koja zahvaća otprilike samo jednu na 150 000 osoba, a od 4 bolesne osobe 3 su muškarci. Iz nekih još djelomično nejasnih razloga dolazi do oštećenja arterijske stijenke i, zbog toga, do upale arterije.

Bolest može zahvatiti gotovo svaku arteriju u tijelu u gotovo svako doba. Arterija zbog upale otekne i oslabi, oštećujući organ koji poslužuje. Simptomi kolagenoze (koji mogu biti teški) povezani su s tegobama specifičnog organa što ga kolagenoza zahvaća. Na primjer, osoba oboljela od polyarteriitisa nodosa na srcu vjerojatno će imati dekompenzacije lijevog ili desnog srca. Slično je s oštećenjem pluća zbog PAN-a (česta kratica zbog predugog naziva bolesti) pri kojem može doći do otežanog disanja.

Oštećenje bubrega može uzrokovati hematuriju itd. Osim toga, bolesnik može imati opće simptome, kao što su trajno povišena temperatura, slab apetit, mršavljenje i opći osjećaj tromosti i slabosti.

Što poduzeti?

Vrlo je teško dijagnosticirati tu bolest. Vjerojatno ćete se obratiti liječniku zbog simptoma koji ukazuju na neodređeni poremećaj nekog organa, pa ćete morati obaviti niz dijagnostičkih pretraga prije no što liječnik dijagnosticira polvarteriitis nodosa. Pošto postavi čvrstu dijagnozu, liječnik će odrediti terapiju prema mjestu i stupnju oštećenja. Nema lijeka za osnovnu upalu i slabost arterija. Bolest obično ne napreduje brzo, pa se često može držati pod kontrolom kortikosteroidima i imunosupresivnim sredstvima.