Polimiozitis I Dermatomiozitis

Polimiozitis i dermatomiozitis

Polimiozitis je bolest vezivnog tkiva kod koje se upale mišići (naročito ramena i zdjelice) i postepeno gube snagu. Kod jednog oblika te bolesti (poznatog kao dermatomiozitis) upali se i koža. Začudo, upala kože se javlja na područjima tijela u kojima bolest nije napala mišiće. Na licu, ramenima, zglobovima prstiju šake ili na bilo kojem koštanom području tijela bolesnika pogođenog dermatomiozitisom javit će se vjerojatno crveni ili ljubičasti osip. Osobe oboljele od bilo kojeg oblika te bolesti osjećaju se općenito loše i povremeno imaju napadaje bolova u mišićima i slabost.

Polimiozitis i dermatomiozitis su rijetki. Otprilike 1 na 17 000 osoba ima jedan ili drugi oblik ove kolagenoze. Dvije trećine oboljelih osoba su žene.

Što poduzeti?

Uvijek se obratite liječniku ako imate trajne i sve jače bolove u mišićima i/ili neobjašnjiv osip. Pretrage krvi i elektromiografija potvrdit će dijagnozu. Izgledi na ozdravljenje od polimiozitisa ili dermatomiozitisa su dobri. Ove kolagenoze obično nestaju same od sebe za nekoliko godina. Liječenje je usmjereno na ublažavanje simptoma. Velike doze kortikosteroida se obično daju za suzbijanje upale mišića, a mogu pomoći i imunosupresivna sredstva. Osim toga, fizikalna terapija će pridonijeti smanjenju slabosti.