Pagetova Bolest Simptomi I Liječenje

Pagetova bolest

Kod ove bolesti poremećen je normalni sistem održavanja zdravlja i jačine kostiju, i nova se kost stvara brže no što se stara razgrađuje. Bolest se javlja u dva stadija. U prvom ili “vaskularnom” stadiju koštano se tkivo razgrađuje, ali su preostali prostori ispunjeni krvnim žilama i vlaknastim tkivom, a ne novom, jakom kosti. U drugom ili “sklerotičnom” stadiju krvlju ispunjeno vlaknasto tkivo se stvrdnjava i nalikuje na koštano tkivo, ali je ta kost slabija i krhkija od zdrave kosti.

Lokalizacija Pagetove bolesti je vrlo raznolika. Ona može zahvatiti dio kosti, cijelu kost ili niz kostiju. Najčešće se javlja u zdjelici (pelvisu) i cjevanici (tibiji). Često zahvaća i bedrenu kost (femur),lubanju, kralješnicu i ključnu kost (claviculu). Uzrok bolesti je nepoznat.

Simptomi

Pagetova bolest nije uvijek popraćena simp­tomima. Ako se ipak jave, onda su to naj­češće bolovi u kostima. Smetnje su praktički trajne, a često se noću pogoršavaju. Zahva­ćene kosti se povećavaju i deformiraju, i javlja se osjećaj topline i bolne osjetljivosti u kostima.
U uznapredovaloj fazi bolesti noge se mogu saviti, lubanja deformirati, a na kralješnici se može razviti postrana krivina.

Učestalost

U Velikoj Britaniji otprilike jedna na 100 osoba starijih od 50 godina ima Pagetovu bolest; doduše, bolest izaziva tegobe samo kod 10% bolesnika.
Začuđuje činjenica što je ova bolest prilično točno rasprostranjena u geografskom smislu. Na primjer, vrlo je rijetka u Norveškoj, Japanu i Južnoj Africi. Češća je u Velikoj Britaniji, naročito u sjevernoj Engleskoj. Još nije objašnjen značaj te neravnomjerne raspodjele.

Opasnosti

Kosti oslabljene Pagetovom bolešću sklonije su prijelomu. U nekim rijetkim slučajevima, zadebljanje kosti lubanje zbog Pagetove bolesti može pritisnuti slušni živac (on prenosi podražaje iz uha u mozak) koji prolazi kroz lubanju, te izazvati gluhoću. Druga moguća opasnost je dekompenzacija (zatajenje) srca, zato što je srce preopterećeno zbog znatno povećanog protoka krvi kroz oboljele kosti. U rijetkim slučajevima može se razviti tumor kosti.

Što poduzeti?

Ako mislite da imate Pagetovu bolest, obratite se liječniku koji će vas nakon pregleda vjerojatno uputiti na rendgensko snimanje kostiju i razne krvne pretrage, što će mu omogućiti postavljanje čvrste dijagnoze.

Liječenje

Za sada je Pagetova bolest neizlječiva, ali se glavni simptom – bolovi – može ublažiti analgeticima (npr. paracetom). Ako su bolovi jaki, liječnik vam može preporučiti redovite injekcije hormona, kalcitonina, koji se prirodno stvara u paratireoidnim žlijezdama. Dodatni kalcitonin smanjuje bolove, ali se katkada kod nekih bolesnika javlja alergična reakcija na injekcije, a kod drugih mučnina. U tom slučaju se obično propisuju jači analgetici.