Osteomalacija Simptomi I Liječenje

Osteomalacija

Osteomalacija je omekšavanje i slabljenje kostiju zbog nedostatka vitamina D. Ako vam nedostaje vitamin D, ne možete apsorbirati kalcij i fosfor iz hrane. Ti su kemijski elementi potrebni za rast, očvršćavanje i održavanje zdrave kosti. Nedostatak vitamina D kod djeteta uzrokuje rahitis. Zbog sličnih tegoba osteomalaciju nazivamo i rahitisom odraslih.

Zdrav čovjek dobiva vitamin D iz dva izvora, iz hrane i djelovanjem sunca na kemijske tvari u koži. Stoga slaba ishrana i/ili nedovoljno izlaganje suncu može uzrokovati nedostatak vitamina D. Nedostatak vitamina D je rjeđe posljedica nekih bolesti, kao što su kronična insuficijencija bubrega ili celijakija. Drugi rijetki uzroci su dugotrajna terapija epilepsije lijekovima i neki kirurški zahvati u probavnom sustavu. U svim tim slučajevima poremećeni su apsorpcija i iskorištenje vitamina D.

Simptomi

Kosti postaju osjetljive i bolne, pri čemu se javljaju simptomi koji se mogu lako pobrkati sa simptomima reumatoidnog artritisa. Bolesnik osjeća opći umor i ukočenost. Mogu se javiti teškoće pri ustajanju i grčevi mišića.

Osteomalacija (kao i rahitis) je česta u slabije razvijenim zemljama, ali je rijetka u razvijenima. Trudnice su posebno sklone osteomalaciji zbog povećane potrebe za kalcijem. Doseljenici iz toplijih krajeva u Veliku Britaniju su također posebno ugroženi zato što nedostatak sunca uzrokuje pomanjkanje vitamina D koje se ne može nadoknaditi njihovom tradicionalnom ishranom. Kosti oslabljene osteomalacijom sklone su lomljenju i pri najmanjem naprezanju.

Što poduzeti?

Uobičajena ishrana u razvijenim zemljama pruža obilje vitamina D, čak i trudnicama. No, ako mislite da imate osteomalaciju, obratite se liječniku. On će vas uputiti na pretrage krvi i mokraće, te na rendgensko snimanje kostiju. U nekim slučajevima obavlja se biopsija koštanog tkiva.

Liječenje

Samopomoć: kako biste spriječili ili liječili osteomalaciju, pazite da vam ishrana sadrži mnogo vitamina D i kalcija. Mlijeko, jaja i jetra obiluju vitaminom D. Izlaganje suncu također povećava zalihe tog vitamina. Stručna pomoć: ako liječnik otkrije da imate osteomalaciju, propisat će vam redovite količine vitamina D i liječiti eventualnu osnovnu bolest. Ako možete apsorbirati vitamine iz svog probavnog sustava, dobivat ćete tablete. Ako ne možete, dobivat ćete injekcije vitamina D. Ovakvim se liječenjem općenito može izliječiti bolest.