Miastenija

miastenija

Ova rijetka bolest zahvaća samo otprilike jednu na 50 000 osoba, uglavnom žene. Javlja se kad neki mišići oslabe zbog poremećenog prijenosa impulsa živcima koji upravljaju tim mišićima. Uzrok poremećaja nije jasan, ali se smatra da nastaje zbog poremećaja autoimunog sustava. U 20% slučajeva razvija se tumor prsne žlijezde (timusa – u gornjem dijelu grudnog koša).

Simptomi slabosti mišića se najprije i najizrazitije pojavljuju na licu. Očni kapci se objese, bolesnik može vidjeti dvostruku sliku i imati teškoća s govorom i gutanjem. Ako su zahvaćene ruke ili noge, bolesnik povremeno gotovo i ne može ustati ni hodati a jednostavne radnje, kao što je češljanje, postaju gotovo neizvedive. Stupanj slabosti znatno se razlikuje iz dana u dan, pa i od godine do godine.

Što poduzeti?

Ako mislite da imate miasteniju, obratite se liječniku, koji će vas nakon pregleda uputiti na krvne pretrage i rendgensko snimanje grudnog koša radi postavljanja dijagnoze. Ako se potvrdi dijagnoza, liječenje specijalnim lijekovima za uspostavljanje prijenosa živčanih podražaja do oslabljelih mišića znatno će poboljšati vaše stanje. Kirurškim odstranjenjem eventualnog tumora prsne žlijezde često se poboljšava stanje. Premda se miastenija obično ne može izliječiti, liječenjem se simptomi bolesti svode na minimum, tako da praktički možete živjeti normalnim životom.