Liječenje Bolova U Leđima

bol u leđima

Često je teško odrediti točne uzroke bolova u leđima. Prema tome, ako imate bolove u leđima, liječniku će biti teško postaviti točnu dijagnozu i odmah odrediti precizno liječenje. Većina liječnika zna da će takav prosječni bolesnik ozdraviti za nekoliko dana ako se drži malobrojnih i jednostavnih mjera samopomoći koje smo dolje opisali. No, ako su bolovi vrlo jaki, trajni ili učestali, liječnik će vas uputiti na rendgensko snimanje i druge dijagnostičke pretrage da otkrije osnovni uzrok i primijeni specifičnije vrste liječenja.

Samopomoć

Bez obzira na uzrok bolova u leđima, postoje mjere koje možete poduzeti za olakšavanje bolova i ubrzanje liječenja. Uzmite jednostavne lijekove protiv bolova, kao što su aspirin ili paracet, panadon, plivalgin, svaka četiri sata (prema uputama na pakovanju). Zagrijavajte bolno mjesto da olakšate bol – na primjer, termoforom uvijenim u ručnik. Ležite što dulje na leđima (ili zauzmite položaj koji vam je najugodniji) u krevetu s tvrdim (“ortopedskim”) madracom ili u običnom krevetu s krutom daskom ispod madraca. Mirovanjem se smiruju intervertebralni diskovi i ligamenti, i povećavaju izgledi na ozdravljenje. Stoga mirujte u krevetu što dulje možete. Ako bolovi u leđima potraju više od tri – četiri dana, obratite se liječniku.

Stručna pomoć

Mnogo toga ovisi o osobnoj anamnezi i liječnikovoj procjeni situacije. Liječnik vam može propisati jače lijekove protiv bolova ili mišićne relaksanse. Ako se osjetljivo mjesto u leđnim mišićima može točno odrediti, pomoći će brzo jedna ili više injekcija kortikosteroida. Neki će liječnici preporučiti i fizikalnu terapiju neke oblike masaže, osteopatsku manipulaciju, potporni pojas ili korzet, ili specijalnu gimnastiku za rastezanje kičme.

Međutim, najviše se primjenjuje (i općenito je najuspješnije) – naročito ako se sumnja na prolaps diska – mirovanje na tvrdom krevetu dva tjedna. To znači da ćete morati jesti u krevetu, prati se u krevetu i upotrebljavati posudu za vršenje nužde u krevetu. Liječenje neće biti uspješno ako vam to dosadi, pa sjednete, na primjer, za stol s vašom obitelji da ručate ili večerate. To mora biti potpuno mirovanje u krevetu.

Ove mjere ponekad ne smiruju bolove u leđima. U tom slučaju liječnik će vas uputiti kirurgu ortopedu ili neurokirurgu radi dodatnih pregleda i liječenja. Preporučljivo je da ostanete nekoliko tjedana u bolnici. Tamo će mirovanje u krevetu biti potpuno, a noge i vrat će se podvrći ekstenziji (istezanju). Kirurško odstranjenje dijela prolabiranog diska preporuča se obično samo onda kad su iskušane sve druge vrste liječenja. Operacija je složena, a uspjeh nije zajamčen.

Dok se postepeno oporavljate od bolova u leđma i oprezno ponovno uključujete u svakodnevni posao, liječnik vas može uputiti na specifične fizioterapeutske vježbe da ojačate leđne mišiće i zglobove. Obično se tegobe najčešće ponavljaju u prvih nekoliko mjeseci, ali zapamtite da će vam leđa doživotno biti ugrožena.